ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Marlis Petersen «Λεονόρα» στο Μέγαρο

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2017, 14:38 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2017, 15:57
Η Marlis Petersen «Λεονόρα» στο Μέγαρο
Facebook Twitter Whatsapp

Μια από τις κορυφαίες σοπράνο στον κόσμο θα ερμηνεύσει την ηρωίδα του έργου του Μπετόβεν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ υπό τη διεύθυνση του René Jacobs

Ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Μπετόβεν, πρακτικά άπαικτο στη χώρα μας, θα μας συστήσει στις 30 Οκτωβρίου η Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ, ένα από τα πιο σημαντικά ευρωπαϊκά μουσικά σύνολα, ειδικευμένο στις ιστορικές ερμηνείες, υπό τον Ρενέ Γιάκομπς, με την Μάρλις Πέτερσεν στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαποτισμένο από τα ιδεώδη του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, το έργο είναι ένας ύμνος στην  ελευθερία. Η Λεονόρα, μια ηρωίδα μπροστά από την εποχή της, απελευθερώνει τον σύζυγό της μεταμφιεσμένη σε δεσμοφύλακα, κερδίζοντας έτσι μια θέση στο πάνθεον της φεμινιστικής μυθολογίας.

Η πρώτη παρουσίαση της «Λεονόρας» στην Αυστρία υπήρξε επεισοδιακή. Οι γάλλοι αξιωματικοί της στρατιάς του Ναπολέοντα που είχε καταλάβει τη Βιέννη δεν μιλούσαν γερμανικά και παρέμειναν ασυγκίνητοι από το έργο. Όμως, ούτε ο συνθέτης ήταν ικανοποιημένος. Θιασώτης του Ναπολέοντα μέχρι τότε -τον θεωρούσε υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολέμιο της αριστοκρατικής τάξης- άλλαξε άρδην στάση απέναντι στον «αυτοκράτορα» που πρόδωσε τις αξίες του Διαφωτισμού. Τελικά, η «Λεονόρα» ξαναπαρουσιάστηκε με νέο τίτλο –«Φιντέλιο»– και με μεγάλη επιτυχία στην αυστριακή πρωτεύουσα το 1814.

Η Μάρλις Πέτερσεν, αγαπημένη του αθηναϊκού κοινού από την πρώτη εμφάνισή της ως «Λούλου» στο Μέγαρο, θα υποδυθεί τη Λεονόρα με την κρυστάλλινης διαύγειας φωνή της και τον δυναμισμό που χαρακτηρίζει κάθε ερμηνεία της.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Ludwig van Beethoven (1770-1827)
«Λεονόρα»
Όπερα σε τρεις πράξεις (πρώτη εκδοχή του «Φιντέλιο», 1805)
Λιμπρέτο Joseph Sonnleithner (βασισμένο στο λιμπρέτο «Λεονόρ» του Jean-Nicolas Bouilly)
Διάρκεια: 3 ώρες με διάλειμμα

Λεονόρα, γυναίκα του Φλόρεσταν (σοπράνο) Marlis Petersen
Ντον Φερνάντο, υπουργός (βαρύτονος)
Δεύτερος φυλακισμένος (μπάσος) Tareq Nazmi
Ντον Πιτσάρρο, διοικητής των φυλακών (βαρύτονος) Johannes Weisser
Φλόρεσταν, φυλακισμένος ευγενής (τενόρος) Maximilian Schmitt
Ρόκκο, δεσμοφύλακας (μπάσος) Dimitry Ivashchenko
Μαρτσελλίνε, κόρη του Ρόκκο (σοπράνο) Robin Johannsen
Τζακίνο, Φύλακας της πύλης
Πρώτος φυλακισμένος (τενόρος) Johannes Chum
Εξάρχουσα Anne Katharina Schreiber

Zürcher Sing-Akademie
Διεύθυνση χορωδίας Florian Helgath
Ορχήστρα Μπαρόκ του Φράιμπουργκ (Freiburger Barockorchester)
Μουσική διεύθυνση René Jacobs

Σε συναυλιακή μορφή και σε όργανα εποχής │ Με ελληνικούς υπέρτιτλους

Λεονόρα, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Κύκλος Μεγάλες Ορχήστρες- Μεγάλοι Ερμηνευτές), Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 15 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι), 22 € (Ζώνη Ε) ● 36 € (Ζώνη Δ) ● 50 € (Ζώνη Γ) ● 60 € (Ζώνη Β) ● 70 € (Ζώνη Α) ● 80 € (Διακεκριμένη Ζώνη). Πληροφορίες –προπώληση εισιτηρίων:  τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr