current views are: 16

18 Φεβρουαρίου 2020
Δημοσίευση13:10

Το μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού παρουσιάζει την «Ωραία Κοιμωμένη»

Ένα ιστορικό συγκρότημα έρχεται και πάλι στην Αθήνα στις 3, 4 και 5 Απριλίου  

Δημοσίευση 13:10’

Ένα ιστορικό συγκρότημα έρχεται και πάλι στην Αθήνα στις 3, 4 και 5 Απριλίου  

Τρεις αιώνες ιστορίας κατέστησαν την Εθνική Όπερα της Οδησσού ένα από τα σπουδαιότερα χορευτικά και μουσικά σύνολα της Ευρώπης ολόκληρης, το οποίο έχει την τύχη να στεγάζεται σε ένα κτίριο μοναδικής αρχιτεκτονικής, πραγματικό στολίδι για την πόλη. Η σκηνή της φιλοξένησε πρεμιέρες και παραστάσεις έργων των σημαντικότερων εκπροσώπων της ρωσικής μουσικής παράδοσης, όπως ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ενώ κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι από όλη την έκταση της τέως Σοβιετικής Ένωσης γνώρισαν εδώ την αποθέωση.

Σήμερα, το μπαλέτο της Όπερας της Οδησσού απολαμβάνει διεθνούς φήμης, περιοδεύοντας τακτικά και δίνοντας παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στις πρωτεύουσες που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια είναι και η Αθήνα, όπου έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

Η φετινή περιοδεία του συγκροτήματος το φέρνει για άλλη μια φορά στην Αθήνα,  από τις 3 έως τις 5 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα παρουσιάσει την «Ωραία Κοιμωμένη», το διάσημο μπαλέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκοφσκι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 130 χρόνων από την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Η «Ωραία Κοιμωμένη» γράφτηκε το 1890 και κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά και ως η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τσαϊκόφσκι στη μουσική για μπαλέτο. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία ̶ μια ιστορία αθωότητας, που αγγίζει τα όρια του κινδύνου, εντέλει όμως σώζεται από την αγάπη.

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 14 Ιανουαρίου 1890. Ήταν το πρώτο μπαλέτο που χόρεψε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ στη Δύση (1961), ο πρώτος ρόλος του Μπαλανσίν (στο περίφημο Θέατρο Μαριίνσκι), το έργο με το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το Royal Ballet στις Ηνωμένες Πολιτείες και το έργο με το οποίο ξανάρχισε τις παραστάσεις του το Royal Opera House στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου το 1946, μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το μπαλέτο της «Ωραίας Κοιμωμένης» μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και τόπο, σε μια χώρα όπου κατοικούν νεράιδες, πρίγκιπες και οι ιστορίες έχουν πάντα καλό τέλος. Όταν τα φώτα σβήσουν και η αυλαία σηκωθεί, η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπισσας Αουρόρα ζωντανεύει, μέσα από έναν αψεγάδιαστο χορό, την ακαταμάχητη μουσική του Τσαϊκόφσκι, τα μαγευτικά κοστούμια και το σαγηνευτικό σκηνικό.

1η πράξη
Σύμφωνα με το παραμύθι του Σαρλ Περρώ, η Αουρόρα είναι μια νεογέννητη πριγκίπισσα την οποία έχουν έρθει να ράνουν με ευχές οι νεράιδες. Όμως ο  βασιλιάς Φλορεστάν, πατέρας της Αουρόρα ξεχνάει να καλέσει τη νεράιδα Καραμπός, η οποία εμφανίζεται ακάλεστη και καταριέται τη μικρή πριγκίπισσα σε αιώνιο ύπνο όταν θα τρυπηθεί για πρώτη φορά με βελόνα. Ωστόσο, η νεράιδα Πασχαλιά, νονά της Αουρόρα, τροποποιεί την κατάρα ώστε κάποια μέρα ένας πρίγκιπας να μπορέσει να ξυπνήσει την πριγκίπισσα με ένα φιλί.

Είναι τα εικοστά γενέθλια της Αουρόρας. Τέσσερις πρίγκιπες είναι υποψήφιοι για το χέρι της. Στο απόγειο της γιορτής μια γριούλα, που δεν είναι άλλη από την κακιά νεράιδα Καραμπός, χαρίζει στην Αουρόρα ένα μπουκέτο λουλούδια μέσα στα οποία υπάρχει μια βελόνα. Η Αουρόρα τρυπιέται και βυθίζει όλο το βασίλειο σε αιώνιο ύπνο.

2η πράξη
Περνούν εκατό χρόνια. Μια μέρα που ο πρίγκιπας Ντεζιρέ κυνηγά στο δάσος, έχοντας απομακρυνθεί από τους αυλικούς του, συναντάει τη νεράιδα Πασχαλιά. Ξαφνικά εμφανίζεται φευγαλέα μπροστά του η μορφή της πριγκίπισσας Αουρόρας. Ο πρίγκιπας Ντεζιρέ αναγνωρίζει αυτή που τόσο συχνά έβλεπε στα όνειρά του. Ο Ντεζιρέ παρακαλά την καλή νεράιδα να του δείξει το δρόμο για να βρει την Αουρόρα. Η νεράιδα ικανοποιεί την θέληση του.

Το φιλί του Ντεζιρέ διαλύει τα κακιά ξόρκια. Με το ξύπνημα της Αουρόρας, ξυπνάει όλο το βασίλειο. Ο βασιλιάς ενώνει τα χέρια της Αουρόρας και του Ντεζιρέ, ενώ οι καλές νεράιδες και οι ήρωες των μαγικών παραμυθιών τους χαιρετάνε.

Η ιστορία της Εθνικής Όπερας της Οδησσού
Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού έχει την έδρα του σε ένα θέατρο-κόσμημα για την πόλη της Οδησσού, ένα μνημείο πολιτισμού με σπουδαία και μακρόχρονη ιστορία. Ονόματα μεγάλων συνθετών, κορυφαίων τραγουδιστών, διάσημων χορευτών και χορογράφων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δημιουργών που παρουσίασαν έργα τους εδώ.

Σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως οι μπαλαρίνες  Άννα Πάβλοβα και Ισιδώρα Ντάνκαν και η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου Σαρά Μπερνάρ έχουν ανέβει στη σκηνή του και έχουν εντυπωσιαστεί από το υπέροχο αυτό θέατρο, ενώ το περιοδικό Forbes πρόσφατα το χαρακτήρισε το σημαντικότερο αξιοθέατο της Ανατολικής Ευρώπης.

Το κτίριο της Κρατικής Όπερας της Οδησσού κτίστηκε το 1809 και έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1810, φιλοξένησε την πρώτη του παράσταση.

Το 1814 η πόλη και το θέατρο ζουν την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας. Στην Πλατεία Ελλήνων, στο κτίριο επί της παρόδου Κράσνι 18, συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και στις μέρες μας στεγάζεται το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.

Δυστυχώς, το κτίριο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1873. Οι εργασίες για την ανακαίνισή του κράτησαν περίπου δεκατέσσερα χρόνια, και την 1η Οκτωβρίου 1887 ήταν και πάλι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στο φιλότεχνο κοινό. Τέσσερις γλύπτες και δύο ζωγράφοι εργάστηκαν σκληρά για να δώσουν στην Όπερα της Οδησσού την εμφάνιση που έχει σήμερα. Επιπλέον, το θέατρο ήταν από τα λίγα κτίρια σε ολόκληρη την πόλη που χρησιμοποιούσε ηλεκτρικό ρεύμα και έτσι έμενε φωταγωγημένο τη νύχτα. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό: η Όπερα της Οδησσού κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις και θεωρήθηκε ένα θαύμα αρχιτεκτονικής, καθώς, μετά τη Σκάλα του Μιλάνου, ήταν το μεγαλύτερο κτίριο όπερας και, σίγουρα, από τα ωραιότερα. 

Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκοφσκι – Η ωραία κοιμωμένη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 3 Απριλίου 2020 στις 20:00, Σάββατο 4 Απριλίου 2020 στις 16:00 και στις 20:00, Κυριακή 5 Απριλίου 2020 στις 16:00 και στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: (γενική είσοδος) από 24 έως 58 ευρώ, (παιδικό) από 12 έως 29 ευρώ,  (φοιτητικό – 65+, ανέργων, πολυτέκνων) 12 ευρώ. Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες τηλ. 210 7282333. Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr, Public