ΜΟΥΣΙΚΗ

Απόψε: H documenta 14 μας συστήνει τον συνθέτη και φιλόσοφο Γιάννη Χρήστου

Δημοσίευση 21 Απριλίου 2017, 13:56 / Ανανεώθηκε 25 Απριλίου 2017, 18:10
Απόψε: H documenta 14 μας συστήνει τον συνθέτη και φιλόσοφο Γιάννη Χρήστου
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ensemble Spinario θα παρουσιάσει την performance Eπίκυκλος και Project 21, βασισμένη στο έργο του σημαντικού έλληνα συνθέτη, την Τρίτη 25 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Ensemble Spinario θα παρουσιάσει την performance Eπίκυκλος και Project 21, βασισμένη στο έργο του σημαντικού έλληνα συνθέτη, την Τρίτη 25 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Γιάννης Χρήστου (Jani Christou), μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα τον 20ο αιώνα, παραμένει συγκριτικά άγνωστος στη χώρα μας. Οι αιτίες είναι πολλές. Πρώτον, οι μουσικές –και φιλοσοφικές- ανησυχίες του απείχαν μίλια από την πεπατημένη και, δεύτερον, ο απρόσμενος θάνατός του σε ηλικία μόλις 44 ετών δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει το έργο του και να το καταστήσει, ίσως, πιο προσιτό στο κοινό.

Εν τούτοις έργα του παρουσιάζονται με εντυπωσιακή συχνότητα στο εξωτερικό -το Project 21, στο οποίο κυρίως βασίζεται η περφόρμανς, έχει παρουσιαστεί με επιτυχία στο παρελθόν ελάχιστες φορές, στη Στουτγάρδη, τη Βιέννη και το Σάλτσμπουργκ- ενώ οι ιδέες του έχουν εμπνεύσει και επηρεάσει δημιουργούς από όλους τους τομείς της τέχνης.

Η performance που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα με τίτλο Eπίκυκλος και Project 21 αποτελεί συμπαραγωγή της documenta 14 και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το Ensemble Spinario, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Rupert Huber [Ρούπερτ Χούμπερ], επικεντρώνεται στη λεγόμενη εννοιολογική περίοδο του σπουδαίου έλληνα συνθέτη και φιλοσόφου με τα έργα Επίκυκλος για κάθε συμμετέχοντα (διασκευή του R. Huber) και Project 21 για 5 περφόρμερ και ηλεκτρονική μουσική των Γιάννη Χρήστου / Rupert Huber.

Η ιδέα και η επιμέλεια της performance ανήκει στον Rupert Huber [Ρούπερτ Χούμπερ], καλλιτεχνικό διευθυντή και ιδρυτή του Εnsemble Spinario. Πολυδιάστατος καλλιτέχνης ο ίδιος –αρχιμουσικός, συνθέτης, διευθυντής χορωδίας και περφόρμερ– με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική, έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα Στοκχάουζεν, Νόνο, Λανγκ και άλλων συνθετών σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ διευθύνοντας γνωστές ορχήστρες και χορωδιακά σύνολα. Το συνθετικό του ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη φωνητική μουσική με επιρροές των Τζον Κέιτζ, Μόρτον Φέλντμαν και Γιάννη Χρηστου. Από το 2003 ο Χούμπερ μελετά συστηματικά τη φωνητική παράδοση των «ιαματικών τραγουδιών» των σαμάνων του λαού Bantawa-Rai στο Ανατολικό Νεπάλ.

Το Εnsemble Spinario αποτελείται από τους περφόρμερ: Cornelia Bitzner [Κορνέλια Μπίτσνερ], Doris Huber [Ντόρις Χούμπερ], Alexander Hermann [Αλεξάντερ Χέρμαν], Tobias Schlierf [Τομπίας Σληρφ] και Donald Manuel [Ντόναλντ Μάνουελ]. Από την ίδρυσή της το 1982, η ομάδα έχει δώσει πολλές περφόρμανς σε ολόκληρη την Ευρώπη με ριζοσπαστικά πρότζεκτ και έχει συνεργαστεί με μουσικά σύνολα από εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, όπως την αραβική, την περσική, την ιαπωνική ή την αφρικανική (Κονγκό).

Επίκυκλος και Project 21, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτη 25 Απριλίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη Γ’ 9 € • Ζώνη Β’ 15 € • Ζώνη Α’ 22 € •Διακεκριμένη Ζώνη’ 30 € • Ειδικές τιμές: Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 5 • Πολύτεκνοι, 65+: € 8. Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων: www.megaron.gr, τηλ. 210 7282333.