current views are: 10

9 Μαΐου 2017
Δημοσίευση05:19

Ο Yann Tiersen τον Ιούλιο στο Ηρώδειο

Ο συνθέτης που έντυσε μουσικά την «Amélie» θα εμφανιστεί σόλο, με το πιάνο και το βιολί του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Δημοσίευση 05:19’

Ο συνθέτης που έντυσε μουσικά την «Amélie» θα εμφανιστεί σόλο, με το πιάνο και το βιολί του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Ο συνθέτης που έντυσε μουσικά την «Amélie» θα εμφανιστεί σόλο, με το πιάνο και το βιολί του, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Σημειώστε την ημερομηνία: Στις 8 Μαΐου, σε δέκα ημέρες δηλαδή, αρχίζει η προπώληση για τα εισιτήρια της συναυλία του Yann Tiersen στο Ηρώδειο στις 13 Ιουλίου. Τα οποία –μην αμφιβάλλετε!- θα γίνουν ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ, μιας και οι φίλοι του συνθέτη και μουσικού, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες της χώρας μας, είναι πάμπολλοι. Κάντε λοιπόν τα κουμάντα σας!

Για εκείνους πάλι που το όνομα του Tiersen δεν τους λέει κάτι, δυο λόγια για να …συντονιστούν. Ο γάλλος συνθέτης και μουσικός, έγινε παγκόσμια γνωστός μέσα από τα soundtracks των ταινιών «Amélie» και «GoodBye Lenin!». Οι νοσταλγικές μελωδίες του και τα ακατάπαυστα επαναλαμβανόμενα μουσικά μοτίβα που έντυσαν τις δύο ταινίες μαγνήτισαν το κοινό σε τέτοιο βαθμό ώστε ο κόσμος πίστεψε πώς είναι κινηματογραφικός συνθέτης, αγνοώντας ότι τα κομμάτια προϋπήρχαν των ταινιών.

«Πολλοί θεωρούν ότι γράφω soundtracks. Όχι, απλά τα τραγούδια μου μπορεί να ταιριάζουν σε κάποια ταινία ή σε κάποιο σκηνοθέτη», λέει ο ίδιος και το επιβεβαιώνει ακόμη και το πιο απαίδευτο μουσικά αυτί, εντοπίζοντας την καλλιτεχνική σφραγίδα του, το νοητό νήμα που ενώνει τα soundtracks με την υπόλοιπη δισκογραφία του καλλιτέχνη: ηλεκτρισμένοι ήχοι, ερωτικοί κι ευαίσθητοι, εύθραυστοι κι αποφασιστικοί, φινετσάτοι και πανκ, τόσο συνεπείς στο δημιουργό τους, που απορρίπτουν κάθε κανόνα στη μουσική δημιουργία.

Το τελευταίο του project, «Εusa», είναι μια εξερεύνηση των ήχων και της ατμόσφαιρας του μικρού νησιού στο οποίο ζει, της Ushant, απέναντι από τις ακτές της Βρετάνης, γραμμένων στο τόσο χαρακτηριστικό του πιάνο.

Ο Yann Tiersen θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 13 Ιουλίου για μια μυσταγωγική βραδιά με το πιάνο και το βιολί του και μελωδίες από ολόκληρη την μουσική διαδρομή του.

Φωτογραφίες:  Christopher Espinosa Fernandez

Ο Yann Tiersen στο Ηρώδειο, Πέμπτη 13 Ιουλίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 25 έως 60 ευρώ (η τιμή των 25 ευρώ αφορά στα πρώτα εισιτήρια, early bird. Μετά από την εξάντληση αυτών, η κατώτερη τιμή θα διαμορφωθεί στα 33 ευρώ). Προπώληση εισιτηρίων: Από τη Δευτέρα 8 Μαΐου στο δίκτυο viva.gr (www.viva.gr, τηλ. 11876 και στα καταστήματα Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης)