current views are: 11

16 Μαΐου 2017
Δημοσίευση03:00

Με τη Ρέα του Σαμάρα η Λυρική αποχαιρετά την Παρασκευή το Ολύμπια

Μετά από 73 χρόνια, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Ολύμπια με την όπερα του Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα με την οποία εγκαινιάστηκε το ιστορικό θέατρο το ‘44

Δημοσίευση 03:00’

Μετά από 73 χρόνια, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Ολύμπια με την όπερα του Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα με την οποία εγκαινιάστηκε το ιστορικό θέατρο το ‘44

Μετά από 73 χρόνια, η Εθνική Λυρική Σκηνή αποχαιρετά το Ολύμπια με την όπερα του Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα με την οποία εγκαινιάστηκε το ιστορικό θέατρο το ‘44

Στις 19 Μαΐου κλείνει ο κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια με μια ιδιαίτερη παράσταση, φορτισμένη συμβολικά και συναισθηματικά, αφού το έργο που έχει επιλεγεί για την βραδιά είναι αυτό με το οποίο το εθνικό μας συγκρότημα εγκαινίασε την παρουσία του στο ιστορικό θέατρο της οδού Ακαδημίας. Μιλάμε για τη «Ρέα» του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή από τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Νίκο Διαμαντή, σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή, καλλιτεχνικού διευθυντή της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, ο οποίος έχει διεξάγει τριανταπενταετή έρευνα για την εξεύρεση και αποκατάσταση του μουσικού υλικού των έργων του Σαμάρα.

Η δραματική ιστορία της «Ρέας»

Η «Ρέα» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Βέρντι της Φλωρεντίας στις 11 Απριλίου 1908 με την Όλγκα ντελ Σινιόρε στον κεντρικό ρόλο, τον τενόρο Εντοάρντο Γκαρμπίν ως Λυσία και τον βαρύτονο Ορέστε Μπενεντέττι ως Γουάρχη. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Τζάκομο Αρμάνι. Κριτικές δεν έχουν διασωθεί, ωστόσο τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα των Πιέτρο Μασκάνι και Τζάκομο Πουτσίνι, υπαινίσσονται επιτυχία. Την επόμενη χρονιά η όπερα δόθηκε στο Θέατρο Κοστάντσι της Ρώμης.Η πρώτη παρουσίαση του έργου στην Ελλάδα πιθανολογείται ότι συνέβη το στο θέατρο Κεδιβιάλ των Αθηνών.

Την 1η Μαΐου του 1944 η ανεξάρτητη πλέον Εθνική Λυρική Σκηνή (στην αρχική μορφή της ήταν μέρος του εθνικού Θεάτρου) με διευθυντή τον Μανώλη Καλομοίρη, εγκαινίασε την δράση της στο Θέατρο Ολύμπια με τη «Ρέα». Την ορχήστρα διηύθυνε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος και πρωταγωνιστούσαν η υψίφωνος Μιρέιγ Φλερύ, ο τενόρος Νίκος Γλυνός και ο βαρύτονος Τίτος Ξηρέλλης.

Η «Ρέα» με μια ματιά

Μουσικό δράμα σε τρία μέρη, η «Ρέα» βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Πωλ Μιλλιέ, διάσημου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος έχει υπογράψει περίπου 25 ποιητικά κείμενα για διάφορους συνθέτες, ανάμεσα στα οποία η «Ηρωδιάδα» (1881) και ο «Βέρθερος» (1892) του Μασνέ.

Η υπόθεση αφορά στον έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη της Χίου Σπινόλα για τον Έλληνα αθλητή Λυσία. Με την Ρέα είναι ερωτευμένος ο Ενετός ταξιάρχης Γουάρχης, ο οποίος γνωρίζει το ένοχο μυστικό της και την εκβιάζει. Όταν ο Γουάρχης σκοτώνει τον Λυσία, η Ρέα αυτοκτονεί.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Διαμαντής
Επιμέλεια Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος 

Διανομή: Δημήτρης Κασιούμης (Σπινόλα), Τζούλια Σουγλάκου (Ρέα), Μαρία Μητσοπούλου (Δάφνη), Γιάννης Χριστόπουλος (Λυσίας), Κύρος Πατσαλίδης (Γουάρχης), Νίκος Στεφάνου (Ένας ναύτης)         

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Ε.Λ.Σ.

Ρέα, Θέατρο Ολύμπια, 19 Μαΐου 2017, ώρα 20:00. Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35 – Φοιτητικό, παιδικό: €10 – Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία της Ε.Λ.Σ. στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν. και στο θέατρο Ολύμπια και στο www.nationalopera.gr

Η φωτογραφία είναι από το πρώτο ανέβασμα της όπερας στο Θέατρο Ολύμπια τη σεζόν 1943-44