current views are: 8

9 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση10:26

Ο «διεθνής» Δημήτρης Πλατανιάς στον «Ριγολέττο» της Ε.Λ.Σ.

Ένας από τους κορυφαίους βαρύτονους της εποχής μας, ιδανικός ερμηνευτής του Βέρντι, «επισκέπτεται» τον ρόλο που τον έκανε διεθνώς διάσημο για τέσσερις παραστάσεις από 25 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 10:26’

Ένας από τους κορυφαίους βαρύτονους της εποχής μας, ιδανικός ερμηνευτής του Βέρντι, «επισκέπτεται» τον ρόλο που τον έκανε διεθνώς διάσημο για τέσσερις παραστάσεις από 25 Οκτωβρίου

Οι διεθνής Τύπος έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια ύμνους για τον Δημήτρη Πλατανιά, «ιδανικό» Ριγολέττο που ενσάρκωσε τον διάσημο ήρωα του Βέρντι στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές στον κόσμο, τη Royal Opera House του Λονδίνου, το Fenice της Βενετίας, το Teatro Massimo του Παλέρμο, το Barbican του Λονδίνου, το La Monnaie των Βρυξελλών, το Concertgebouw του Άμστερνταμ κ.α. «Η ερμηνεία του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά στο ρόλο του τίτλου προκαλεί δέος – κανένα ίχνος κόπωσης στη φωνή του μέχρι και την τελευταία κραυγή απελπισίας» έγραψε ο George Hall στον Guardian, ενώ ο Rupert Christiansen στην Telegraph σημείωσε: «Ένας βαρύτονος – αληθινό θηρίο, με μια καταπληκτική φωνή. Η φλογερή δύναμη της ερμηνείας του, είχε ως αποτέλεσμα την πανηγυρική υποδοχή του κοινού».

Τώρα ο Δημήτρης Πλατανιάς επιστρέφει για άλλη μια φορά στον ρόλο που τον καθιέρωσε –και στην Ελλάδα- μέσα από την διαχρονική παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε σκηνοθεσία του Νίκου Πετρόπουλου. Πλαισιωμένος από δύο ακόμα σπουδαίους τραγουδιστές, τον τενόρο Γιάννη Χριστόπουλο και την κολορατούρα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο σπουδαίος καλλιτέχνης θα μας χαρίσει τέσσερα βράδια γνήσιας συγκίνησης και σπάνιας τεχνικής αρτιότητας.

Δυο λόγια για το έργο:
Από το 1851 που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία,
έως σήμερα ο «Ριγολέττος» έχει χειροκροτηθεί από χιλιάδες θεατές σε όλο τον κόσμο και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις δημοφιλέστερες όπερες όλων των εποχών. Στον «Ριγολέττο» ο Βέρντι αλλάζει σελίδα στην συνθετική του διαδρομή και παρουσιάζει ένα έργο με ξεκάθαρο στίγμα και αυξημένη διάθεση για πειραματισμό. «Καινοτομία της μουσικής, του ύφους, της μορφής των κομματιών. Θαυμαστή δουλειά της ενορχήστρωσης: αυτή η ορχήστρα μιλά, δακρύζει, συγκινεί», γράφει με ενθουσιασμό την επομένη της παγκόσμιας πρώτης του «Ριγολέττου», στις 12 Μαρτίου 1851, ο Ιταλός κριτικός Τομμάζο Λοκατέλλι.

Η ιστορία μιλά για τον έρωτα της Τζίλντας, κόρης του καμπούρη αυλικού γελωτοποιού Ριγολέττου, για τον έκλυτο Δούκα της Μάντοβας, ο οποίος της παρουσιάζεται ως φτωχός φοιτητής. Προκειμένου να εκδικηθεί για τη χαμένη τιμή της κόρης του, ο Ριγολέττος καταστρώνει τη δολοφονία του Δούκα. Ανακαλύπτοντας τα σχέδια του πατέρα της, η Τζίλντα αποφασίζει να σώσει τον αγαπημένο της και να θυσιαστεί, παίρνοντας τη θέση του.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Σ. Πετρόπουλος έχει μεταφέρει τη δράση του «Ριγολέττου» από τη Μάντοβα του 16ου αιώνα στην Ιταλία του Μουσολίνι, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Το αλαζονικό περιβάλλον του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας μεταφέρεται σε αυτή την εποχή της συνομωσίας και της υπεροψίας. Η έντονα δραματική μουσική του Βέρντι δένει με μία ατμόσφαιρα, όπου όλοι και όλα κινούνται μέσα σε σκιές. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Μιλάνο, Μάρτιος του 1938. Η Ιταλία αυτοκρατορία πλέον, από το 1936. Το απόγειο της φασιστικής δόξας. Ένα κράτος πριν την αρχή της κατάρρευσης και της καταστροφής. Ήθη έκλυτα, υπεροψία της εξουσίας, αυθαιρεσία, καμαρίλα, συνωμοσίες, οίηση. Το ιδανικότερο πλαίσιο για μία χρονολογική, τίμια, μεταφορά του Ριγολέττου σε ένα φιλμ νουάρ. Όμως, όλα αυτά δεν τα αντιμετωπίζουμε ακόμα και σήμερα; Να λοιπόν η δυναμική του έργου».

Η ταυτότητα της παράστασης:
Τζουζέππε Βέρντι
Ριγολέττος

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης
Σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια-φωτισμοί Νίκος Σ. Πετρόπουλος
Κινησιολογία-χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση μπάντας: Γεώργιος Αραβίδης

Δούκας της Μάντοβας: Γιάννης Χριστόπουλος
Ριγολέττος: Δημήτρης Πλατανιάς
Τζίλντα: Χριστίνα Πουλίτση
Σπαραφουτσίλε: Δημήτρης Καβράκος
Μανταλένα: Ειρήνη Καράγιαννη
Τζοβάννα: Ελένη Δάβου
Κόμης Μοντερόνε: Δημήτρης Κασιούμης
Μαρούλλο: Άκης Λαλούσης
Μπόρσα: Γιάννης Κάβουρας
Κόμης Τσεπράνο: Γιώργος Ματθαιακάκης
Κόμισσα Τσεπράνο: Λεωνόρα Γαϊτάνου
Δεσμοφύλακας: Αλέξανδρος Λούτας
Ακόλουθος: Νίκη Χαζιράκη

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ριγολέττος, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 25, 27, 29 Οκτωβρίου & 1 Νοεμβρίου 2017, ώρα 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 40, 45, 60 ευρώ, φοιτητικό, παιδικό 12 ευρώ, περιορισμένης ορατότητας 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Ε.Λ.Σ. , τηλ. 2130885700, καταστήματα Public, http://tickets.public.gr/, www.ticketservices.gr, www.nationalopera.gr