ΜΟΥΣΙΚΗ

Μότσαρτ με άρωμα ελληνίδας

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2017, 22:01 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2017, 17:24
Μότσαρτ με άρωμα ελληνίδας
Facebook Twitter Whatsapp

Τέσσερις ελληνίδες σολίστ του πιάνου και δύο κουαρτέτα εγχόρδων ερμηνεύουν τέσσερα κοντσέρτα του Μότσαρτ στις 6 και 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο

Η Ελισάβετ Κουναλάκη, η Έλενα Μουζάλα, η Δανάη Καρά και η Μαρία Ευστρατιάδη, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον ενώνουν τις δυνάμεις τους σε δύο συναυλίες με έργα Μότσαρτ αφιερωμένες σε μια από τις σημαντικότερες ελληνίδες σολίστ του πιάνου, τη Βάσω Δεβετζή.

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 11 σε φα μείζονα, K 413
Ελισάβετ Κουναλάκη │ Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

Το έργο ανήκει στην τριλογία των πρώιμων κοντσέρτων για πιάνο που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης στη Βιέννη μέσα σε σχεδόν 20 μέρες (Δεκέμβριος 1782–Ιανουάριος 1783), προκειμένου να αναδείξει τις εντυπωσιακές του ικανότητες ως βιρτουόζου του κλαβιέ και να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Υπήρξε ιδιαίτερα παραγωγικός από το 1782 έως το 1786, καθώς συνέθεσε συνολικά 15 κοντσέρτα, όλα για δική του χρήση.
Το τριμερές Κοντσέρτο αρ. 11, το πρώτο της τριλογίας, θεωρείται το πιο ακαδημαϊκό, το πιο πιστό στην κλασική φόρμα.

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 12 σε λα μείζονα, K 414
Έλενα Μουζάλα │Δευτέρα 6 Νοεμβρίου

Είναι το δεύτερο της τριάδας της Βιέννης και γράφτηκε περί τα τέλη του 1782 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της μουσικής μεγαλοφυΐας του Μότσαρτ, συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάπλωση της φήμης του στην αυστριακή πρωτεύουσα ως δεξιοτέχνη πιανίστα και στην καθιέρωσή του στην αριστοκρατία εκείνης της εποχής ως σολίστ, εκδότη, δασκάλου πιάνου και αδιαμφισβήτητου αστέρα των αριστοκρατικών εσπερίδων.

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 13 σε ντο μείζονα, Κ 415
Δανάη Καρά │ Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

Με το κοντσέρτο αυτό ολοκληρώνεται η τριλογία της Βιέννης. Ο Μότσαρτ τελείωσε το έργο στις αρχές του 1783 και το εξέδωσε το 1785. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και το υλικό δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία, ο σπουδαίος μουσουργός το διαχειρίζεται με τόλμη και φαντασία. Ο σολίστ καλείται να ερμηνεύσει πολλά δεξιοτεχνικά περάσματα που ο ίδιος ο συνθέτης είχε γράψει για τον εαυτό του και αποτύπωσε στην παρτιτούρα του, περάσματα που παίζονται με τον ίδιο τρόπο ακόμη και στις μέρες μας.

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 14 σε μι ύφεση μείζονα, Κ 449
Μαρία Ευστρατιάδη │ Τετάρτη 8 Νοεμβρίου

Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κοντσέρτα του Μότσαρτ και το σημαντικότερο άλμα του προς την ωριμότητα, καθώς διαφοροποιείται αισθητά ως προς τη δομή και τη μορφή σε σχέση με προγενέστερα έργα του. Γράφτηκε για μία από τις πιο ταλαντούχες μαθήτριές του, την Barbara Ployer, και παίζεται είτε με συνοδεία εγχόρδων και πνευστών είτε μόνο με συνοδεία εγχόρδων. Ο Μότσαρτ, σε επιστολή του προς τον πατέρα του, το χαρακτηρίζει «κοντσέρτο ιδιαίτερου είδους».

Και τις δύο βραδιές, το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δύο έργα σύντομης διάρκειας του Μίκη Θεοδωράκη, τα Κουαρτέτα για έγχορδα αρ. 2 και αρ. 4, που σπάνια παρουσιάζονται στις αίθουσες συναυλιών.

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών: Απόλλων Γραμματικόπουλος (α΄ βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (β΄ βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο).

Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον: Γιώργος Μάνδυλας (α΄ βιολί), Βασίλης Σούκας (β΄ βιολί), Μάνος Γουβέλης (βιόλα), Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο).

Ελισάβετ Κουναλάκη, Έλενα Μουζάλα, Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
Δανάη Καρά, Μαρία Ευστρατιάδη, Κουαρτέτο Εγχόρδων Αέναον, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, ώρα 20:30
Tιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β) ● 15 € (Ζώνη Α). Ειδικές τιμές: 7 € (φοιτητές, νέοι)
Πληροφορίες – προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr