ΜΟΥΣΙΚΗ

Λουίζα Μίλερ με Πλάθιντο Ντομίνγκο το Σάββατο από την Metropolitan Opera

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2018, 07:01 / Ανανεώθηκε 13 Απριλίου 2018, 19:34
Λουίζα Μίλερ με Πλάθιντο Ντομίνγκο το Σάββατο από την Metropolitan Opera
Facebook Twitter Whatsapp

Η γνωστή όπερα του Τζουζέπε Βέρντι θα μεταδοθεί το Σάββατο 14 Απριλίου σε 14 αίθουσες σε Ελλάδα και Κύπρο σε συνεργασία με τον Αnt1

Πράξη πρώτη:
Τιρόλο, αρχή του 18ου αιώνα.
Η Λουίζα, κόρη ενός παλιού στρατιώτη, είναι ερωτευμένη με έναν νεαρό που γνωρίζει ως Κάρλο. αλλά στην πραγματικότητα είναι ο Ροντόλφο, ο γιος του τοπικού άρχοντα Βάλτερ.

ΟΙ δυο ερωτευμένοι ορκίζονται αιώνια πίστη, αλλά ο Μίλερ, ο πατέρας της Λουίζα, αμφιβάλλει και οι φόβοι του επιβεβαιώνονται, όταν ο Βουρμ, ο υπασπιστής του Ροντόλφο, που επίσης αγαπά τη Λουίζα και ελπίζει να την παντρευτεί, αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητα του Ροντόλφο.

Στο κάστρο του Βάλτερ, ο Βουρμ φανερώνει στον αφέντη του τον έρωτα του Ροντόλφο για τη Λουίζα. Ο Βάλτερ αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, επειδή ελπίζει ο γιος του να παντρευτεί μια χήρα δούκισσα, τη Φεντερίκα. Μένοντας μόνος μαζί της, ο Ροντόλφο της αποκαλύπτει ότι αγαπάει μια άλλη, αλλά η δούκισσα που τον λατρεύει από παιδί, αρνείται να διαλύσει τον αρραβώνα τους.

Στο σπίτι τους, ο Μίλερ λέει στη Λουίζα ότι ο Ροντόλφο την εξαπάτησε και ετοιμάζεται να κάνει έναν πλούσιο γάμο. Ο νεαρός όμως έρχεται να υπερασπιστεί την ειλικρίνειά του. Όταν ορμάει μέσα ο Βάλτερ και ετοιμάζεται να κλείσει τη Λουίζα και τον πατέρα της στη φυλακή, ο Ροντόλφο εξασφαλίζει την ελευθερία τους απειλώντας ν’ αποκαλύψει πώς ο Βάλτερ, με τη βοήθεια του Βουρμ, σκότωσε τον ξάδερφό του για να πάρει τη θέση του.

Πράξη δεύτερη:
Η Λουίζα μαθαίνει ότι ο πατέρας της φυλακίστηκε
επειδή προσέβαλε τον Βάλτερ, Ο Βουρμ τής λέει ότι ο μόνος τρόπος να σώσει τον Μίλερ είναι να γράψει ένα γράμμα όπου θα παραδέχεται ότι ήθελε τον Ροντόλφο για τα πλούτη του και δεσμεύεται να παντρευτεί τον Βουρμ. Όταν ακολουθεί τη συμβουλή του, μαθαίνει ότι πρέπει να πάει στο κάστρο και να δηλώσει μπροστά στη δούκισσα ότι αγαπάει τον Βουρμ.

Ο Βουρμ δείχνει το γράμμα της Λουίζα στον Βάλτερ και σχεδιάζουν να το στείλουν στον Ροντόλφο. Μετά ο Βουρμ φέρνει μέσα τη Λουίζα. Μέσα στις απειλές του Βουρμ και του Βάλτερ για τον πατέρα της, η Λουίζα μιλάει στη Φεντερίκα για τον έρωτά της για τον Βουρμ.

Ο Ροντόλφο παίρνει την επιστολή της Λουίζα. Ετοιμάζεται απελπισμένος να επιτεθεί στον Βουρμ, όταν εμφανίζεται ο Βάλτερ και τον πείθει ότι ένας γάμος με τη Φεντερίκα είναι ο καλύτερος τρόπος να εκδικηθεί την προδοσία της Λουίζα.

Πράξη τρίτη:
Ο Μίλερ, βγαίνοντας από τη φυλακή,
προσπαθεί να παρηγορήσει τη Λουίζα. Συμφωνούν να φύγουν από το χωριό την επόμενη μέρα. Ενώ η Λουίζα προσεύχεται, μπαίνει ο Ροντόλφο και χύνει μια φιάλη δηλητήριο σε μια καράφα στο τραπέζι. Δείχνει το γράμμα στη Λουίζα. Όταν δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το έγραψε η ίδια, ο Ροντόλφο τής ζητάει ένα ποτό. Όταν της λέει ότι είναι πικρό, πίνει κι εκείνη λίγο .Ο Ροντόλφο τής λέει ότι ήταν δηλητηριασμένο και εκείνη, απαλλαγμένη από τον όρκο της, του ομολογεί την αλήθεια. Ενώ η Λουίζα ξεψυχά στην αγκαλιά του Μίλερ, ο Ροντόλφο με μια ύστατη προσπάθεια, σκοτώνει τον Βουρμ.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Elijah Moshinsky
Σκηνικά-Κοστούμια: Santo Loquasto
Φωτισμοί: Duane Schuler
Διεύθυνση ορχήστρας: Bertrand de Billy

Παίζουν: Sonya Yoncheva (Λουίζα), Olesya Petrova (Φεντερίκα), Piotr Beczala (Ροντόλφο), Plácido Domingo (Μίλερ), Alexander Vinogradov (Βάλτερ), Dmitry Belosselskiy (Βουρμ),

Αίθουσες προβολής:
Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)
Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης)
Βόλος (Κινηματοθέατρο Αχίλλειον)
Πάτρα (Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο)
Αλεξανδρούπολη (Δημοτικό Θέατρο)
Ρέθυμνο (Σπίτι Πολιτισμού)
Καστοριά (Αμφιθέατρο ΤΕΙ)
Ζάκυνθος (Κινηματογράφος Φώσκολος
Αγρίνιο (Δημοτικό Θέατρο)
Τρίκαλα (Δημοτικός Κινηματογράφος Μύλος)
Λεμεσός (Θέατρο Rialto)
Λάρνακα (Κ CINEPLEX)
Λευκωσία (Κ CINEPLEX)
Πάφος (Κ CINEPLEX)

Διάρκεια παράστασης: 3 ώρες & 38 λεπτά με 2 διαλείμματα 35 λεπτών
Λουίζα Μίλερ, Σάββατο 14 Απριλίου, ώρα 19:30.