current views are: 12

4 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση16:36

O Αμάλ και οι Nυχτερινοί Επισκέπτες στο Μέγαρο

Η χριστουγεννιάτικη όπερα για παιδιά του Giancarlo Menotti ανεβαίνει σε ελληνική μετάφραση την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου
 

Δημοσίευση 16:36’

Η χριστουγεννιάτικη όπερα για παιδιά του Giancarlo Menotti ανεβαίνει σε ελληνική μετάφραση την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου
 

Το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο λυρικό έργο που γράφτηκε ποτέ, τον «Αμάλ και τους Νυχτερινούς Επισκέπτες» του Giancarlo Menotti [Τζανκάρλο Μενόττι] παρουσιάζουν οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής με ένα επιτελείο εξαίρετων συντελεστών την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.

Η υπόθεση:
Ο Αμάλ είναι ένα πάμφτωχο παιδί με αναπηρία που ζει με τη μητέρα του στην Ιουδαία, την εποχή που γεννιέται ο Ιησούς. Μια νύχτα που ο ουρανός φωτίζεται από το λαμπρό άστρο της Βηθλεέμ, ο Αμάλ και η μητέρα του δέχονται μια απροσδόκητη επίσκεψη: τρεις βασιλιάδες. Τρεις Μάγοι που φέρνουν μαζί τους δώρα, ζητούν καταφύγιο στο φτωχικό τους σπίτι. Η επίσκεψη αυτή θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του μικρού Αμάλ και της μητέρας του.

Ο Τζανκάρλο Μενόττι, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, παρουσίασε αυτό το λυρικό του μονόπρακτο το 1951 σε τηλεοπτική πρεμιέρα του ΝΒC της Νέας Υόρκης, εμπνευσμένος από τον γνωστό πίνακα «Η προσκύνηση των Μάγων» του Ιερώνυμου Μπος, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Ο συνθέτης δημιούργησε ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο έργο με υπέροχη μουσική που αγαπήθηκε από πολλές γενιές μικρών και μεγάλων θεατών.

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο γνωστός τσεμπαλίστας και αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, ενώ τη σκηνοθεσία ο ευρηματικός εικαστικός-σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης με την ομάδα bijoux de kant, ο οποίος, με  μια τολμηρή εικαστική προσέγγιση, εξερευνά «μέσα από την ιστορία της γέννησης του Θεού, το θαύμα που παραμονεύει κάθε Δεκέμβρη στην ερημιά της πόλης». Tα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Σκουρλέτη και οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν διακεκριμένοι έλληνες λυρικοί τραγουδιστές που έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό, με πρωταγωνίστριες τη σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου στον ρόλο της μάνας και την μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα στον ρόλο του Αμάλ. Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο Voice Box.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant
Σκηνογραφία – κοστούμια: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Μετάφραση: Γιώργος Πέτρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης
Μουσική διδασκαλία: Πάνος Ηλιόπουλος

Παίζουν: Θεοδώρα Μπάκα (Αμάλ), Τζούλια Σουγλάκου (μητέρα), Χρήστος Κεχρής (Γασπάρ), Χάρης Ανδριανός (Μελχιόρ), Διονύσης Τσαντίνης (Βαλτάσαρ), Νικόλας Μπογιατζής (ακόλουθος)

Συμμετέχουν:  Το φωνητικό σύνολο  Voice Box
Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής

Συμπαραγωγή: Pure Art–Μ.Μ.Α.

O Αμάλ και οι Nυχτερινοί Επισκέπτες, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 8 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ,  65+, πολύτεκνοι), 9 € (Γ΄ ζώνη), 15 € (Β΄ ζώνη), 22 € (Α΄ ζώνη),  30 € (διακεκριμένη ζώνη), ισχύει έκπτωση 30% επί της τιμής της Α, Β, Γ ζώνης και 50% επί της τιμής της διακεκριμένης ζώνης για τα παιδιά.  Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr, καταστήματα Public


σχετικα αρθρα