current views are: 11

26 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση06:29

Νίκος Νιόπλιας: «Κάτι μου λέει ότι θα το πάρει η Βραζιλία»

Τα μουντιάλ του παρελθόντος και οι προβλέψεις για τους πρωταγωνιστές του 2018

Δημοσίευση 06:29’

Τα μουντιάλ του παρελθόντος και οι προβλέψεις για τους πρωταγωνιστές του 2018

Ο Νίκος Νιόπλιας, μιλάει στο Newpost για το Μουντιάλ του 2018 και σχολιάζει ως ειδικός, τις ομάδες, τους παίκτες, καθώς και την ιστορία. Ο ίδιος συνέβαλε στη μεγάλη πρόκριση της Εθνικής Ελλάδος στο Μουντιάλ του 1994, όπου και συμμετείχε στην τελική φάση της διοργάνωσης στα γήπεδα των ΗΠΑ, αγωνιζόμενος και στους τρεις αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα.

Ποιο Μουντιάλ θυμάστε περισσότερο;

«Ξεκίνησα να παρακολουθώ το παγκόσμιο κύπελλο από το 1974, θυμάμαι λίγο και τον τελικό. Το Μουντιάλ του 1982 είναι αυτό που έχει χαραχτεί στο μυαλό μου, καθώς τότε ήμουν 17 χρονών. Τότε περιμέναμε πως και πώς να αρχίσουν οι αγώνες και ζούσαμε στον παλμό του ποδοσφαίρου. Τότε ήταν που σκεφτόμουν να γίνω κι εγώ επαγγελματίας οπότε ήταν αυτό που μου έχει μείνει στο μυαλό. Επίσης, ξεχωριστή θέση στο μυαλό μου έχει και το Μουντιάλ του 1994 όπου συμμετείχε η εθνική και έπαιξα και στους τρεις αγώνες που συμμετείχαμε. Τη θυμάμαι πάρα πολύ καλά αυτή την περίοδο, οι παίκτες περιμέναμε πως και πώς να ξεκινήσουν οι αγώνες».

Ποιον παίκτη ξεχωρίζετε από την ιστορία των Μουντιάλ;

«Τον Μαραντόνα. Εμβληματική μορφή, από τότε που τον θυμάμαι εγώ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, ήταν φανταστικός, καθώς κατάφερε να φτάσει την αργεντινή στην κατάκτηση του Κυπέλλου, ενώ είχε πολλά προβλήματα σαν ομάδα και αυτός είχε μεγάλα προβλήματα σαν άτομο. “Είχε βρει την υγειά του” τότε στη Νάπολι, μετά τα προβλήματα από τραυματισμό του στην Μπαστελόνα και την μεταγραφή του στη Νάπολι, είχε προβλήματα με την εθνική Αργεντινής, καθώς δεν τον καλούσανε πριν τον Μουντιάλ στην ομάδα και είχε και τη φασαρία με τον Πασαρέλα και  μετά έγινε αυτός αρχηγός της εθνικής. Επειδή αυτά τα γεγονότα είχαν συμβεί στη γενιά μου, τα θυμάμαι πολύ καλά. επιπλέον, εμένα μου αρέσει ο Μέσι, όπου το 2014 ο… καημένος ήταν μόνος του, δεν τον βοήθησε ούτε ο Αγουέρο, ούτε ο Ιγουαΐν, ούτε ο Ντι Μαρία που τον βοήθησε μόνο στο γκολ με την Ελβετία. Η ‘εμβληματική μορφή’ στα δικά μου μάτια είναι αυτή του Ντιέγκο».

Υπάρχει κάποια ομάδα / παίκτης που θεωρείς ότι αδικήθηκε μη κατακτώντας τον τίτλο;

«Η εθνική Ολλανδίας και ο Γιόχαν Κρόιφ, χωρίς δεύτερη σκέψη. Το 1974, ήταν και στα “ντουζένια τους” με τον Άγιαξ, έπαιρναν συνεχώς τα πρωταθλήματα και το κύπελλο πρωταθλητριών, ήταν μεγάλη και δυνατή ομάδα. Το απέδειξαν και το 1974 και το 1978 αυτό, αλλά ήταν άτυχοι καθώς αντιμετώπισαν στον τελικό τις διοργανώτριες, το 74 με τη Γερμανία και το 78 με την Αργεντινή. Είχαν όλο το πακέτο οι Ολλανδοί, είναι η πιο αδικημένη ομάδα στα Μουντιάλ. Τουρνουά σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι τουρνουά που διαρκούν ένα μήνα και παίζει ρόλο το ποιος θα βρεθεί σε καλή μέρα, ποιος θα πάρει αποτελέσματα με ισοπαλίες, πολλοί αγώνες κρίνονται στα πέναλτι, όπως η Αργεντινή το 1990, όπου κέρδιζε τους αγώνες στα πέναλτι και έφτασε στον τελικό, έτσι μπορεί να φτάσει οποιαδήποτε ομάδα στον τελικό. Οι Ολλανδοί τότε έπαιζαν μπάλα και απλά δεν τους ήθελε, ενώ ήταν πάντα καλύτεροι».

Ποια ομάδα θεωρείς την ισχυρότερη; Ποιος θα πάρει το Μουντιάλ;

«Δεν μπορώ να μιλήσω για την ισχυρότερη ομάδα, υπάρχουν 4-5 ομάδες όπου στα μάτια μου είναι πολύ καλές. Η Βραζιλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Αργεντινή, αναλόγως τα “κέφια τους”, καθώς ενώ έχουν το ταλέντο, αφήνουν μόνο του τον Μέσι και η Γαλλία. Κάτι μου λέει βέβαια ότι θα το πάρουν οι Βραζιλιάνοι. Η Γερμανία, η Βραζιλία και η Γερμανία θα πάνε πολύ μπροστά στο φετινό Μουντιάλ».

Ποιος θα ξεχωρίσει σε αυτή τη διοργάνωση;

«Δεν μπορείς να το πεις αυτό με βεβαιότητα, καθώς σε διοργανώσεις τέτοιου είδους, πάντα εμφανίζεται ένας τέτοιος παίκτης, πάντα κάποιος θα κάνει μια υπέρβαση σε ένα τέτοιο τουρνουά, αλλά δεν μπορείς να προβλέψεις εύκολα ποιος θα είναι αυτός. Εγώ θέλω πχ, αν το πάρει η Αργεντινή να είναι καλός ο Μέσι, αν το πάρει η Βραζιλία να είναι καλός ο Νεϋμάρ, εμένα μου αρέσει να βλέπω τους παίκτες που είναι τα αστέρια της ομάδας και την “κουβαλάνε”, να διακρίνονται στο τέλος, όπως ήταν ο Ζιντάν το 1998 η ο Ινιέστα με την Ισπανία το 2010, μου αρέσει να είναι οι παίκτες αυτοί στο προσκήνιο. Μέσα σε ένα διάστημα ενός μηνός βέβαια, μπορεί κάποιος να είναι πιο ‘φρέσκος’ από την υπόλοιπη σεζόν. Σίγουρα θα έχουμε κάποιον που θα διακριθεί, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω ποιος θα είναι αυτός».

«Χαίρομαι πολύ που οι ομάδες, τους καλούς παίκτες, έχουν αρχίσει και τους σέβονται, τους ξεκουράζουν κλπ, δεν τους “ξεζουμίζουν” όπως παλαιότερα. Το βλέπω αυτό και με τον Ρονάλντο και με τον Μέσι και με τους Γερμανούς παίκτες γενικότερα, τους δίνουν το χρόνο τους για να μπορέσουν να πάρουν τις ανάσες τους. Το γεγονός αυτό είναι πολύ καλό, γιατί τέτοιους παίκτες τους χρειάζεται το ποδόσφαιρο, καθώς όλοι τους περιμένουμε για να τους δούμε να παίζουν και δεν θα ήταν ωραίο να τους δούμε εξαντλημένους. Αν δεν διακριθούν αυτοί οι παίκτες, τι Μουντιαλ να δούμε»;