current views are: 2

6 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:19

Τσίπρας και Αβραμόπουλος να πάνε μαζί στην Τουρκία για το προσφυγικό

Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν. Όπως και οι φιέστες για το προσφυγικό αν δεν θέλουμε το Αιγαίο να μετατραπεί σε μόνιμο νεκροταφείο και η Ελλάδα ένας τεράστιος καταυλισμός ανθρώπινου πόνου και προσφυγιάς. 

Δημοσίευση 13:19’
αρθρο-newpost

Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν. Όπως και οι φιέστες για το προσφυγικό αν δεν θέλουμε το Αιγαίο να μετατραπεί σε μόνιμο νεκροταφείο και η Ελλάδα ένας τεράστιος καταυλισμός ανθρώπινου πόνου και προσφυγιάς. 

Τα ψέματα πρέπει να τελειώσουν. Όπως και οι φιέστες για το προσφυγικό αν δεν θέλουμε το Αιγαίο να μετατραπεί σε μόνιμο νεκροταφείο και η Ελλάδα ένας τεράστιος καταυλισμός ανθρώπινου πόνου και προσφυγιάς. 

Οι κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να μας αφήσουν με τον… μουτζούρη στα χέρια. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ επαναφέρει το θέμα για κοινές περιπολίες σε μια προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα φύλαξης συνόρων όπως θέλουν κάποιοι να περάσουν στο εσωτερικό των χωρών τους αλλά ζήτημα πολέμων και φτώχειας. 

Μετά την τελευταία φιέστα Τσίπρα-Σουλτς που κάποιοι επιχείρησαν με αυτόν τον τρόπο να εξωραΐσουν το πρόβλημα έρχονται τα σοβαρά και οι κρίσιμες αποφάσεις.    

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζει επίσκεψη στην Τουρκία προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Αν το κάνει μόνος του είναι τεράστιο διπλωματικό λάθος και θα είναι αντιφατικό με τις θέσεις του. 

Ο Αλέξης Τσίπρας που πιέζει υπέρ της εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό και εξέφρασε ανοικτά προ ημερών τις αντιρρήσεις του στην Ε.Ε. για τη μη πρόσκληση της τουρκικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το προσφυγικό είναι ένα διμερές θέμα με την Τουρκία. Και αυτό το στίγμα θα δώσει μια επίσκεψη του στη γειτονική χώρα με αυτήν την ατζέντα. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει τη συμμετοχή σε αυτό το ταξίδι και του Ευρωπαίου επίτροπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση προς την Άγκυρα. Η οποία δεν θα έχει να συζητήσει μόνο με τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και με τον θεσμικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα του προσφυγικού. Επίσης χρήσιμο όπλο στα χέρια του κ. Τσίπρα θα είναι και οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα θα εμφανιστεί ότι υλοποιεί τις εξαγγελίες του για ανάληψη πρωτοβουλίας προκειμένου να ενταχθεί και η Άγκυρα στον κύκλο των ευρωπαϊκών συζητήσεων. 

Ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός άξονα Βερολίνου-Αγκυρας που κινδυνεύει να κατευθύνει όλο το βάρος στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε εμείς την κυρία Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης με την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία».

Μόνος του σίγουρα δεν μπορεί, χρειάζεται επομένως συμμαχίες και το ιδανικότερο σε αυτήν τη φάση θα ήταν ο αρμόδιος επίτροπος της ευρωπαϊκής ένωσης.   
Χρειαζόμαστε την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, αυτή είναι η πραγματικότητα καθώς δεν υπάρχει εύκολη λύση στο πρόβλημα, η αιτία του οποίου βρίσκεται στις συγκρούσεις που μαίνονται στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής

Η Τουρκία θεωρείται χώρα-κλειδί στην προσπάθεια διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Αυτήν την ώρα φιλοξενεί στο έδαφός της άνω των δύο εκατομμυρίων προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατάγονται από τη Συρία και το Ιράκ. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το τελευταίο διάστημα την Τουρκία με προορισμό -μέσω της Ελλάδας- την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, οι περισσότεροι, φυσικά, έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας. 

Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο να εκμεταλλευτεί, την απόφαση της Συνόδου Κορυφής σύμφωνα με την οποία υπάρχει τριμερής «διαχείριση» των ελληνοτουρκικών συνόρων, από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ε.Ε. που έχει πλέον τη στρατηγική εποπτεία. Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.
Για αυτό λοιπόν ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να κινηθεί με την ασπίδα της Ε.Ε διαφορετικά οποιαδήποτε ενέργεια που θα εκληφθεί ως διμερή προσέγγιση θα κρύβει… γκρίζες ζώνες και δυσάρεστες εκπλήξεις…