current views are: 4

22 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση11:41

Τι σχεδιάζει ο Τσίπρας για τις μεθεπόμενες εκλογές

Και ξαφνικά η πολιτική άλγεβρα μπήκε στη ζωή μας για τους 200 που θα ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο που θα προτείνει ο Τσίπρας ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με αυτόν. 

Δημοσίευση 11:41’

Και ξαφνικά η πολιτική άλγεβρα μπήκε στη ζωή μας για τους 200 που θα ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο που θα προτείνει ο Τσίπρας ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με αυτόν. 

Και ξαφνικά η πολιτική άλγεβρα μπήκε στη ζωή μας για τους 200 που θα ψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο που θα προτείνει ο Τσίπρας ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν με αυτόν. Και επομένως με ευνοϊκό πλαίσιο για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κανείς δεν αλλάζει εκλογικό νόμο αν δεν τον συμφέρει, επομένως άδολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι στενοί συνεργάτες του Τσίπρα δεν βλέπουν εκλογική νίκη ή τουλάχιστον δεν τη θεωρούν σίγουρη. Πολύ απλά καμία κυβέρνηση δεν άλλαξε εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερο γιατί κέρδιζε τις εκλογές αλλά για να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη η ήττα και δυσκολότερη η νίκη του αντιπάλου. 

Επειδή, όμως, στην κυβέρνηση σκέφτονται περισσότερο σύνθετα και κρατάνε μυστικά χαρτιά, ο νέος εκλογικός νόμος ίσως να είναι και για τις μεθεπόμενες εκλογές αλλά και εργαλείο πολιτικό στα χέρια του Τσίπρα.      

Μέσα από το εκλογικό σύστημα, η κυβέρνηση ευελπιστεί-σε πρώτη φάση- να χτίσει τις συμμαχίες του μέλλοντος. Αντιθέτως, όποιοι (σ.σ από τα μικρά κόμματα ασφαλώς, αφού είναι δεδομένη η αντίρρηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη) αρνηθούν, τότε αυτομάτως θα μπουν στη στρατηγική συμμαχία του Μητσοτάκη

Βάζουν λοιπόν διαχωριστικές γραμμές και διλλήματα στις ηγεσίες τους και ανάλογα με την απόφαση τους θα τοποθετηθούν πολιτικά από την κυβέρνηση στον κεντροαριστερό προοδευτικό χώρο ή θα κατηγορηθούν ότι συμμαχούν με τους ακραίους νεοφιλελεύθερους του Μητσοτάκη. 

Ακόμα κι αν δεν συγκεντρωθούν τα 2/3 της βουλής που χρειάζονται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές, αυτό θα συμβεί και με λιγότερες ψήφους ώστε να εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες. 

Εδώ, λοιπόν, αρχίζει το μεγάλο πολιτικό παιχνίδι του Τσίπρα ο οποίος σχεδιάζει το πλαίσιο για τις μεθεπόμενες εκλογές. Οι εκτιμήσεις που γίνονται από κομματικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους είναι ότι αν μέσα στο 2017 η κυβέρνηση αναγκαστεί να προσφύγει σε εκλογές εξαιτίας των εργασιακών ή αναγκαστικών νέων μέτρων τότε τα εκλογικά αποτελέσματα θα θυμίζουν Μάιο 2012. Ακόμα κι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι σχεδόν αδύνατος επομένως θα οδηγηθούμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση με τον νέο εκλογικό νόμο. 

Σε αυτήν την περίπτωση καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι προβλέψεις για συνεργασίες αλλά και πως θα δίνεται το μπόνους-αν υπάρχει- σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Με τα εργασιακά σε πρώτο πλάνο αλλά και ο κίνδυνος ακυβερνησίας θα λειτουργήσουν ενισχυτικά για τα κόμματα που θα βρίσκονται περισσότερο κοντά στον σχηματισμό κυβέρνησης. 

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο βγάζει κυβέρνηση με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της κεντροαριστεράς… Μιλάμε φυσικά για μια δύσκολη εξίσωση με πολλούς άγνωστους Χ… 

Οι εξισώσεις είναι περισσότερο ενδιαφέρουσες για μένα. Η πολιτική είναι για το παρόν, ενώ οι εξισώσεις είναι για την αιωνιότητα.

Αλβέρτος Αϊνστάιν