Στο τελικό σχέδιο του βασικού φορολογικού εντύπου Ε1 το οποίο θα συμπληρώσουν φέτος περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Έλληνες φαίνεται ότι κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι και την τελευταία στιγμή, έσβηναν και έγραφαν. Που κατέληξαν;
Στο ότι είναι απαραίτητο να δηλώσουμε στην εφορία ακόμη και τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ για την κύρια κατοικία μας. Ο λόγος;

Άγνωστος προς το παρόν. Το βέβαιο είναι ότι η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Μαρτίου όπως προβλέπει ο νόμος καθώς ακόμη και δεν έχουν καν οριστικοποιηθεί τα φορολογικά έντυπα. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση, η διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει μετά τις 15 Απριλίου με τους ελεύθερους επαγγελματίες να ανοίγουν τον χορό. 

Το πρώτο σχέδιο του εντύπου Ε1 προέβλεπε ότι θα πρέπει να αναγράψουμε σε ξεχωριστό κωδικό την επιφάνεια των ακινήτων που τακτοποιήσαμε είτε με τον νόμο των ημιυπαιθρίων είτε με τον νόμο των αυθαιρέτων. Στο τελικό σχέδιο του Ε1, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει. Απεναντίας, ζητείται να δηλώσουμε τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ που έχει εγκατασταθεί στην πρώτη μας κατοικία. Για τον λόγο αυτό έχει προστεθεί ο κωδικός 205.  

Πίσω από την προσθήκη της συγκεκριμένης πληροφορίας, κρύβεται αλλαγή στον τρόπο είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Για κάποιο λόγο, η εφορία θέλει να ταυτίσει τον αριθμό του ρολογιού με την πρώτη μας κατοικία.

Θέλει να ελαφρύνει τον φόρο για το πρώτο σπίτι; Θέλει να το απαλλάξει; Θα φανεί στην πορεία και πιθανότατα τον Ιούνιο με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου.  

Κατά τα λοιπά, στο Ε1 υπάρχουν και άλλες αλλαγές.

   1. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να δηλώσουν ζημιές προηγούμενων ετών.
   2. Τα εισοδήματα που εξαιρούνται της εισφοράς αλληλεγγύης θα πρέπει να δηλωθούν σε ξεχωριστό κωδικό για να μην δημιουργηθούν και πάλι τα προβλήματα που υπήρξαν πέρυσι (σ.σ ο κόσμος πλήρωνε φόρο ακόμη και για την αποζημίωση απόλυσής του).
   3. Όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1981 θα πρέπει να το δηλώσουν καθώς υπάρχει φορολογική ελάφρυνση στην περίπτωση που δεν δηλώνουν εισοδήματα άνω των 9000 ευρώ.
   4. Οι κωδικοί με τους τόκους των στεγαστικών δανείων περιορίστηκαν σε δύο καθώς πλέον ως έκπτωση αναγνωρίζεται μόνο το 10% των τόκων δανείου για την απόκτηση κύριας κατοικίας.
   5. Δεν υπάρχουν πλέον οι κωδικοί για την έκπτωση από δαπάνη σε δικηγόρο καθώς η συγκεκριμένη έκπτωση έχει καταργηθεί.

 Αρίστος Οικονομίδης