Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται, γράφει στην κυριακάτικη ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την "Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους" του ΔΝΤ, το χρέος αυτό θα έχει φθάσει το 2020 το 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί το χρέος στο μέγιστο επίπεδό του να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά, επισημαίνει η εφημερίδα που επικαλείται ως πηγές "τρία πρόσωπα" που έλαβαν γνώση για την έκθεση αυτή.      

Προκειμένου να αποφύγει το ρίσκο, το ΔΝΤ έχει ως κανόνα να δανείζει μόνο χώρες που είναι σε θέση, σύμφωνα με αναλύσεις του, να αποπληρώσουν το χρέος τους.      

Το ελληνικό χρέος έφθανε στα τέλη του 2011 το 166% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ΔΝΤ το Σεπτέμβριο.      

Όπως σημειώνει η αμερικανική Wall Street Journal η έκθεση του ΔΝΤ που θα έχουν σήμερα στα χέρια τους οι ευρωπαίοι υπουργοί θα περιλαμβάνει τέσσερις επιλογές που προτείνουν οι οικονομολόγοι του Ταμείου προκειμένου να περιοριστεί το ελληνικό χρέος στο επιθυμητό ποσοστό του 120%. Ηδη το ποσοστό του χρέους φαίνεται ότι άγγιξε το 164% του ΑΕΠ το 2011 σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 162%.  

Η πρώτη από αυτές σχετίζεται με το όφελος που θα προκύψει από την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Η κεφαλαιοποίηση αυτού του ποσού θα μπορούσε να μειώσει κατά 1,5% ποσοστιαία μονάδα επιπλέον το ελληνικό χρέος. Κατά το ίδιο ποσοστό θα μπορούσε να μειωθεί το χρέος και με τη δεύτερη επιλογή, δηλαδή την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου των 110 δισ. ευρώ που είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα το 2010.  

Η τρίτη πρόταση του ΔΝΤ προς το Eurogroup είναι η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στην αναδιάρθρωση του χρέους (μέσω των ομολόγων συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ που κατέχουν) που θα περιόριζε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το ελληνικό χρέος.  

Ακόμα μεγαλύτερο όφελος (μείωση χρέους κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες) για την Ελλάδα θα μπορούσε να προκύψει με την τέταρτη επιλογή της εκχώρησης του κέρδους που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ.  

Οι επιλογές αυτές επιβαρύνουν αναμφίβολα τις χώρες της ευρωζώνης που μέχρι σήμερα εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικές στην παροχή οικονομικής στήριξης στην Αθήνα.  

Καθώς όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν η Ευρώπη «θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις όποιες διαφορές έχουν απομείνει επιχειρώντας να απομακρύνει την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας στην ευρωζώνη» εκτιμά το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Πηγή: tovima.gr