Τη θέση πως στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα είναι σημαντικό να συνεχίσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διατύπωσε σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί επισταμένα εάν είναι επαρκής η χρηματοδότηση και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους που έχουν τεθεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με την κ. Φέκτερ, θα υπάρξει εντατική συζήτηση ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της εφαρμογής από τους Έλληνες των ζητούμενων στο πρόγραμμα, ενώ η ίδια θεωρεί πως εάν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει τα μέτρα, δεν θα μπορέσει να επιστρέψει σε ανάπτυξη, που είναι το σημαντικότερο και προς τούτο θα πρέπει να συρρικνωθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, διότι μόνον τότε θα μπορέσει να ανακάμψει η χώρα.

Κατά την άποψή της, θα πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη εποπτεία και επίσης ένας έλεγχος για το πού διοχετεύονται τα χρήματα και δεν θα πρέπει, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, τα δισεκατομμύρια να ρέουν στην Ελλάδα και να διοχετεύονται στην κατανάλωση, αντί να χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για έργα υποδομής, για εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Στο θέμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη διαγραφή χρέους, η ίδια υποστηρίζει πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να βοηθήσει κατά τι περισσότερο και προς το παρόν είναι άγνωστο αν αυτοί θα συμμετάσχουν πραγματικά ή εάν αυτό το κενό θα πρέπει να κλείσει με συμμετοχή του δημόσιου τομέα, είτε με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες είτε με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της, ότι τα εθνικά κράτη δεν θα πρέπει να διαθέσουν και πάλι περισσότερο τις δυνατότητές τους, καθώς αυτό θα τα επιβάρυνε και με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν προβλήματα και στην Αυστρία, στο να υπάρξει, δηλαδή, έγκριση της αυστριακής Βουλής.

Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι θα αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.

"Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες, όμως εγκρίνω τη δημιουργία ενός τέτοιου χωριστού λογαριασμού" υπογράμμισε η Μαρία Φέκτερ πριν από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο τέλος της οποίας πρόκειται να εγκριθεί ένα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

"Η Ελλάδα πρέπει να συνοδευτεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων, ώστε τα χρήματα να πάνε πράγματι εκεί που επιθυμούμε να πάνε", δήλωσε η αυστριακή υπουργός.

Η Μαρία Φέκτερ πρόσθεσε πως όσο η Ελλάδα βρίσκεται "στην επώδυνη οδό των μεταρρυθμίσεων", οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι πάντα παρούσες για να στηρίξουν την Αθήνα, καθώς εκτιμούν πως μια έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν επίσης "επώδυνη".

Η Αυστριακή υπουργός εκτιμά πάντως ότι είναι απαραίτητος ένας έλεγχος όσον αφορά τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, χωρίς ωστόσο να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας: "Δεν μπορούμε να υπερβούμε την κυριαρχία του κοινοβουλίου επί του προϋπολογισμού. Ο κοινοβουλευτισμός και οι δημοκρατικές αξίες, σε τόσο δύσκολες περιόδους, δεν πρέπει να παραμελούνται", διευκρίνισε.