Στο ύψος του «κουρέματος» έχουν κολλήσει οι διαπραγματεύσεις στο κρίσιμο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα protothema.gr, το Βερολίνο ζήτησε ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το 3,4% στο οποίο υπήρχε συμφωνία το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να μειωθεί περισσότερο το χρέος.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό ισχύσει, θεωρείται πολύ δύσκολο να υποχωρήσει το χρέος στο 127,5% έναντι 129% που εκτιμά για το 2020 το ΔΝΤ, το οποίο έχει παρουσιάσει και ένα πλέγμα με τέσσερεις προτάσεις για την ελληνική οικονομία (Διαβάστε εδώ  σχετικά). Σε αυτές φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και η προοπτική να φτάσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συνεδρίαση γίνεται παρουσία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έχει σειρά επαφών με ευρωπαίους υπουργούς, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν.

Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στους εξής άξονες:

Α) Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Β) Στο πολιτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει  πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Γ) Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε γύρω στις 10 το βράδυ η συνάντηση που άρχισε περί τις 20.00 ,ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχιζόταν με τη συμμετοχή του κ. Γ. Ζανιά, ως αναπληρωτή του υπουργού των Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να επιστρέψει στην συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο, την τρόικα (κ.κ. Γιοργκ Ασμουσεν και τον Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ, τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μάρκο Μπούτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τοτ κ. Λορένζτο Τζιοργκάνι από το ΔΝΤ) και τον Αντιπρόεδρο του EuroWorking Group και τον εκπρόσωπο του Λουξεμβούργου Τζορτζ Χάινριχ, συμμετείχε σε μια παράλληλη διαπραγμάτευση με τους κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Ζόζεφ Ακερμαν του IIF με αντικείμενο την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI.  

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί ξανάνοιξαν το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς και το ύψος του επιτοκίου.

Αισιοδοξία στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την έγκριση του νέου προγράμματος, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είμαστε εδώ σήμερα, έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Είμαστε επίσης έτοιμοι να ξεκινήσουμε την επίσημη διαδικασία για το PSI. Είμαι αισιόδοξος αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup» είπε.

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας όσον αφορά στο θέμα της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας σήμερα υπογράμμισε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες, οι οποίες της είχαν ζητηθεί.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), είπε ότι «υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά για τον βαθμό συνεισφοράς του δημόσιου τομέα και για το πώς θα χειριστούμε το θέμα των ιδιωτών πιστωτών». Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί και το συνολικό ύψος του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το οποίο, όπως είπε, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισ. ευρώ.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι «όλο και περισσότερο αισιόδοξη» για την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μένει να διευθετηθούν τις επόμενες ώρες «ορισμένα σημεία».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup. Η Κ. Λαγκάρντ επεσήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

«Έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο γάλλος υπουργός, επισημαίνοντας τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση της χώρας μας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος τάχθηκε υπέρ της «μόνιμης» εποπτείας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ της Ελλάδας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας. «Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο», σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι «είναι ανεπαρκής» η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.

Πονοκέφαλος από την έκθεση για τη βιωσιμότητας

Το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους (ΔΝΤ), τα επιπλέον χρήματα που θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ειδικός λογαριασμός είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 2020 κατά πολύ το επίπεδο, στο οποίο το ΔΝΤ θέλει να δει το χρέος να μειώνεται.

Σύμφωνα με την «Έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους» του ΔΝΤ, το χρέος αυτό θα έχει φθάσει το 2020 το 129% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ επιθυμεί το χρέος στο μέγιστο επίπεδό του να φθάνει το 120% εκείνη τη χρονιά, επισημαίνει η εφημερίδα, γι' αυτό και κάνει τέσσερις προτάσεις.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, καθοριστικής σημασίας ήταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των οικονομικών εμπειρογνωμόνων των χωρών της ευρωζώνης (Working Group), η συζήτηση για τους τρόπους πρόσθετης συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI) ώστε να επιτευχθεί ποσοστό χρέους κοντά στο 120%. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φάνηκε να επιτυγχάνεται συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του αρχικού δανείου (GLF), και στη συμμετοχή των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των εθνικών κεντρικών τραπεζών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο PSI. Αντιθέτως, εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με την μεταφορά στη Ελλάδα των κερδών της ΕΚΤ από το χαρτοφυλάκιό της, ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, το ενδεχόμενο μεγαλύτερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI, κυρίως μέσω της διαχείρισης των δεδουλευμένων τόκων του χρέους, εξακολουθεί να συζητείται και σε απευθείας επαφή με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο IIF, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο «δεσμευμένο» ή «ειδικό λογαριασμό», μέσω του οποίου η Ελλάδα θα εξυπηρετεί κανονικά το εξωτερικό της χρέος, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων εξελίχθηκε ικανοποιητικά καθώς αφαιρέθηκαν πολλά προβληματικά και ανεφάρμοστα στοιχεία, ενώ η αντιπρόταση που έχουν ετοιμάσει οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να θεωρείται πιο ρεαλιστική και λειτουργική. Το ενδιαφέρον είναι ότι στο κρίσιμο αυτό θέμα το ΔΝΤ φάνηκε να συμπλέει με την ελληνική πλευρά.

Η Αυστρία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ειδικού λογαριασμού για την Ελλάδα ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι θα αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ σε σημερινή της συνέντευξη.

Γρίφος πάντως παραμένει η στάση της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι πολύ πιθανό να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται πάντως ότι εάν δεν βρεθεί λύση τα σύννεφα της κρίσης χρέους πάνω από τις Βρυξέλλες θα πυκνώσουν απειλητικά.Με πληροφορίες από naftemporiki.gr