H χορήγηση δανείου 130 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, ενισχυμένη παρουσία της Koμισιόν στην Ελλάδα και η δημιουργία ειδικού λογαριασμού για το ελληνικό χρέος, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ιστορική συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας στην οποία κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, έπειτα από μαραθώνιες και ολονύκτιες διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με την απόφαση, το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ και προβλέπει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 53,5% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

Το σχέδιο στήριξης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2020 στο 120,5% του ΑΕΠ, δηλαδή σε επίπεδο που βρίσκεται κοντά στο 120% που απαιτούσαν ορισμένοι από τους δανειστές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε διαφορετική περίπτωση το δημόσιο χρέος θα έφθανε στο 129% του ΑΕΠ το 2012 και δεν θα ήταν βιώσιμο.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύσταση δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα κατατίθεται τμήμα των ποσών που δανείζονται στην Ελλάδα και θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Αυτός ο λογαριασμός θα επιτρέπει «το καλύτερο έλεγχο και επιτήρηση (της κίνησης) των ποσών που θα δανεισθούν στην Ελλάδα».

Αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ, ΔΝΤ). Θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα θα εγγράψει στο σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα.

H Eλλάδα, καλείται, μάλιστα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να κατοχυρώσει συνταγματικά τη δημιουργία του ειδικού Ταμείου, ακολουθώντας τα σχετικά παραδείγματα της Γερμανίας και της Ισπανίας.

Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την Ομάδα Δράσης στην Ελλάδα, κυρίως μέσα από την ενισχυμένη και μόνιμη παρουσία της στην Ελλάδα για τον καλύτερο συντονισμό της τεχνικής βοήθειας. Τα κράτη μέλη δηλώνουν έτοιμα να παράσχουν εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα ενσωματωθούν στην Ομάδα Δράσης.

Στους όρους της συμφωνίας, πέραν των δεσμεύσεων των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η υποχρέωση να ψηφιστούν όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ο διορισμός Γενικού Γραμματέα υπεύθυνου για τα δημοσιονομικά, καθώς και η συνταγματική κατοχύρωση της πληρωμής των δανειστών.

Στο 53,5% το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Oι ιδιώτες πιστωτές αποδέχθηκαν «κούρεμα» 53, 5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους (έναντι 50% που ήταν η αρχική συμφωνία) γεγονός που αφαιρεί 107 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών ή ποσοστό περίπου 75%.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo.

Σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (το 50% του εκτιμώμενου ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και ότι επιπλέον θα μειώσει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους της χώρας κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020.

Οι πιστωτές θα λάβουν νέους ελληνικούς ομολογιακούς τίτλους για το 31,5% της αρχικής αξίας, βραχυπρόθεσμους τίτλους που θα εκδοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 15% και το υπόλοιπο 53,5% της αρχικής αξίας θα απολεσθεί.

Οι νέοι ελληνικοί τίτλοι θα έχουν χρόνο ωρίμανσης από 11 έως 30 χρόνια και με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Τα τρία πρώτα χρόνια η ετήσια απόδοση θα είναι 2%, στα επόμενα 5 χρόνια 3% και στη συνέχεια, και μέχρι τα 30 χρόνια 4,3%. Κατά μέσον όρο, το επιτόκιο θα φθάσει το 3,65% και είναι μικρότερο από την μέχρι σήμερα απόδοση.

Οι ιδιώτες πιστωτές θα λάβουν επίσης συμπληρωματικούς τίτλους η απόδοση των οποίων θα είναι συνδεδεμένη με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, και κατά συνέπεια θα αυξηθεί εάν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιωθεί ταχύτερα από το προβλεπόμενο.

Σημειώνεται ότι στο κούρεμα θα συμμετάσχει κατά ένα μικρό ποσοστό και η ΕΚΤ η οποία θα διανείμει στις Κεντρικές Τράπεζες τα κέρδη που έχει αποκομίσει μέχρι σήμερα από τα ελληνικά ομόλογα.

Αισιοδοξία μετά την επίτευξη συμφωνίας από Γιουνκέρ, Ρεν και Λαγκάρντ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επιβεβαίωσε νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για ένα «άνευ προηγουμένου» σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Είμαι αισιόδοξος για το γεγονός ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης» θα είναι σε θέση κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις αρχές Μαρτίου να επιβεβαιώσουν την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του μηχανισμού που θα το διαδεχθεί, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είπε.

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, δήλωσε ο Ολι Ρεν.

Aπό την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι θα μεταφέρει τις τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δήλωσε πως «ξεκινήσαμε στο 129% του ΑΕΠ και καταλήξαμε στο 120,5% του ΑΕΠ».

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε πως ήταν μια σκληρή διαπραγμάτευση. «Η Ελλάδα αποκτά τον απαραίτητο χώρο για να επανέλθει με σωστή οικονομική πολιτική στη σωστή πορεία», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.