Σε καθεστώς «Rating Watch Negative» (καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης) έθεσε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της Σλοβενίας. Σε ανακοίνωση του οίκου υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, «η ανησυχία» για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα από τις σλοβενικές αρχές.

Πρόκειται για τις τράπεζες NLB, NKBM, Abanka Vipa, Gorenjska Banka, Banka Celje και Probanka. Τα έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου Fitch, τίθενται υπό «παρακολούθηση», καθώς ο οίκος θα εξετάσει την ικανότητα των σλοβενικών και των ευρωπαϊκών αρχών να παράσχουν στήριξη σε περίπτωση ανάγκης.


Ο οίκος θα προχωρήσει, ουσιαστικά, σε αναθεώρηση και θα λάβει υπ’ όψιν του τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών το 2011 και την πρόοδο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας NLB.

Η τράπεζα NLB, είχε απώλειες 239 εκατομμυρίων ευρώ το 2011 και ο πρόεδρός της, Μπόζο Γιάσοβιτς δήλωσε πως το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει ανάγκη από 400 εκατομμύρια ευρώ «φρέσκο» κεφάλαιο, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις της κεφαλαιακής επάρκειας, όπως αυτές ορίζονται από τους κανόνες της «Βασιλείας ΙΙ».

Εξάλλου, ο οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της τράπεζας Abanka Vipa, από «Β» σε «ΒΒ-», καθώς η πορεία των μεγεθών της, το 2011, επιδεινώθηκε, ιδίως το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η Abanka Vipa, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Σλοβενίας κατέγραψε ζημίες 119 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.