Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που σημειώθηκε χθες, σε «εθελοντική βάση» είναι «ισχυρή» για τους ιδιώτες πιστωτές, «δίκαιη» για όλα τα μέρη και με «σημαντικά οφέλη» για την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλλάρα σε κοινή συνέντευξη, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, με το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ινστιτούτου Ζαν Λεμιέρ, σχετικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα.

Ο Τσαρλς Νταλλάρα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τη συμφωνία για το PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου χαιρέτησε την ιδιαίτερα θετική στάση που επέδειξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην εξεύρεση λύσης για το PSI, «χωρίς τη θαρραλέα ηγεσία των οποίων δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα με συμφωνία».

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπήρξε έλλειψη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ στη Σύνοδο της Ντοβίλ, τον Μάιο του 2010. Επέκρινε, επίσης, την ακινησία των αρχών της ευρωζώνης, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αμφιβολίες για τους ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ιδέα να εισαχθούν ρήτρες συλλογικής δράσης δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τη Διεθνή Ένωση Τραπεζών, με τον Ζαν Λεμιέρ να τονίζει όμως ότι το θέμα αυτό εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

Ο Γάλλος τραπεζίτης τόνισε και αυτός ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε τεράστιες κοινωνικές αρνητικές επιπτώσεις και υποστήριξε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί σημείο εκκίνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, ο Ζαν Λεμιέρ αναγνώρισε ότι για τον ελληνικό λαό αρχίζει ένας δύσκολος και επώδυνος δρόμος προσαρμογής.

Τέλος, σημείωσε ότι το κούρεμα 53,5% που αποφασίστηκε επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, συνιστά στην πραγματικότητα κούρεμα που υπερβαίνει το 70% σε απώλειες για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Η συμφωνία που συνήφθη σήμερα για να αποδεσμευτεί το δεύτερο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας δεν αποτελεί ένα "οριστικό σημείο καμπής" για τη ζώνη του ευρώ, αλλά ένα στάδιο που θα πρέπει να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, συμπλήρωσε ο κ. Νταλλάρα.

"Η απουσία λύσης στην κρίση του ελληνικού χρέους βαραίνει πάνω στην ευρωζώνη σχεδόν συνεχώς εδώ και δύο χρόνια", υπενθύμισε. "Ο Ζαν κι εγώ ταξιδεύουμε πολύ και έχουμε δει σε ποιο σημείο η ανικανότητα των αρχών της ευρωζώνης και ημών μαζί τους, δεν θέλω να κατηγορήσω κανένα, να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης προκάλεσε τη διαρκή αμφιβολία των επενδυτών και αυτών που δραστηριοποιούνται στις αγορές παντού στον κόσμο", πρόσθεσε ο Νταλλάρα.

Για τον εκπρόσωπο των ιδιωτών πιστωτών, τα έκτακτα μέτρα που εληφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους τελευταίους μήνες και η σημερινή συμφωνία για την Ελλάδα "έθεσαν τους σπόρους για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ".

Σε δελτίου Τύπου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου υπογραμμίζεται ότι οι απώλειες για τις τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα φτάσουν τα 107 δισ. ευρώ.