Οι μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης αναμένεται ότι θα αποδεχθούν την πρόταση για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων τους (PSI), καθώς έχουν ήδη καταγράψει στους ισολογισμούς τους το «κούρεμα» των τίτλων αυτών και θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, μεγάλες τράπεζες, όπως η γαλλική BNP Paribas και η γερμανική Deutsche Bank, και μεγάλοι ασφαλιστικοί όμιλοι, όπως ο γαλλικός Axa, έχουν προχωρήσει σε απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων τους κατά περισσότερο από 70%. Το γεγονός αυτός περιορίζει τις ζημιές τους, καθώς η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των ιδιωτών πιστωτών προβλέπει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 53,5% που ισοδυναμεί με ζημιά 74% (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, που λαμβάνει υπόψη και τη μείωση των επιτοκίων που θα έχουν τα νέα ομόλογα).

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν πολύ χρόνο να προετοιμαστούν και πολλές από αυτές έχουν ήδη πίσω τους τις ζημιές», δήλωσε αναλυτής χρηματοπιστωτικής εταιρίας στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας: «Σε τελική ανάλυση, τη συμφωνία διαπραγματεύτηκαν οι μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, έτσι είναι διασφαλισμένο ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής». Το μεγαλύτερο κίνητρο για τη συμμετοχή των τραπεζών στο PSI είναι ο φόβος μία άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας που θα προκαλούσε φαινόμενα αντίστοιχα με αυτά που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνει ότι κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία (hedge funds) που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, είναι πιθανόν να μη συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων, ακόμη και μετά τον νόμο που αναμένεται να ψηφισθεί από την ελληνική Βουλή για την εισαγωγή των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (Collective Action Clauses, CACs). Οι ρήτρες αυτές επιβάλλουν τους όρους του PSI και στους απρόθυμους επενδυτές, εφόσον η πλειοψηφία των επενδυτών (το 66% σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή) συμφωνεί με το «κούρεμα». Σύμφωνα με το Bloomberg, τα hedge funds μπορεί να επιδιώξουν να αποπληρωθούν πλήρως είτε από την ελληνική κυβέρνηση είτε μέσω της πυροδότησης των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (cds).

Παρόμοιες διαπιστώσεις γίνονται και σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times. Σύμφωνα με αυτό, οι μεγάλοι ομολογιούχοι εκφράζουν κατ' ιδίαν την άποψη ότι το ποσοστό συμμετοχής στην ανταλλαγή των ομολόγων θα είναι πιθανότατα υψηλό, κυρίως επειδή η εναλλακτική λύση της χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι πολύ κακή. Προσθέτει, ωστόσο, το δημοσίευμα ότι οι μεγάλοι ομολογιούχοι δεν είναι έτοιμοι να εγγυηθούν για το ακριβές ύψος του ποσοστού συμμετοχής των πιστωτών.

«Η συμφωνία αυτή βρίσκεται σαφώς στο απόλυτο όριο αυτού που θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό. Οι σκληρότεροι όροι αφήνουν πράγματι μία πικρή γεύση στο στόμα. Αλλά, τελικά, δεν είχαμε καλά χαρτιά στα χέρια μας. Κανείς από εμάς δεν ήθελε μία άτακτη χρεοκοπία», δήλωσε ένας μεγάλος ευρωπαίος ομολογιούχος στην εφημερίδα. Ένας άλλος είπε: «Το ποσοστό συμμετοχής είναι πάντα λίγο θέμα εικασίας. Αυτή είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη συμφωνία».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις παραδέχονται ότι το 25-30% των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στα χέρια των hedge funds θα περιπλέξει τη συμφωνία, καθώς θεωρούν ότι λίγα από τα κερδοσκοπικά ταμεία θα δεχθούν εθελοντικά το «κούρεμα».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος ενός από αυτά τα κερδοσκοπικά ταμεία, ο κ. Χανς Χιουμς του ταμείου Greylock Capital Management που ήταν και μέλος της συντονιστικής επιτροπής διαπραγμάτευσης των ιδιωτών πιστωτών, δήλωσε στο Bloomberg: «Το ποσοστό συμμετοχής θα φθάσει σίγουρα το 90%, θα δούμε αν θα φθάσει και στο 95%. Με δεδομένες τις συνθήκες, οι ομολογιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα δεχθούν (τη συμμετοχή στο PSI ) απρόθυμα».