Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση του PSI εμφανίστηκε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του BBC, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιντούτο, Τσαρλς Νταλλάρα.

Την ικανοποίηση της για τη νέα δανειοδοτική σύμβαση με την Ελλάδα, εκφράζει και η βρετανική κυβέρνηση, εν μέσω, ωστόσο επιφυλακτικών έως και απαισιόδοξων εκτιμήσεων αναλυτών για το κατά πόσον αυτή θα αποτρέψει οριστικά μια ακόμα κρίση στην Ευρωζώνη.

Ο Τσαρλς Νταλλάρα δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος για την ευτυχή κατάληξη του PSI, εντός των προθεσμιών και κρίνει τη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, επωφελή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά, υπο τις παρούσες συνθήκες, και για τους επενδυτές. «Είμαι πεπεισμένος ότι όταν οι επενδυτές δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ενημερωθούν για τις παραμέτρους και τα θετικά σημεία της, τα οποία δεν είναι αμελητέα θα συμφωνήσουν ανεπιφύλακτα. Μπορεί το Ινστιτούτο μας να εκπροσωπεί μέρος μόνο των πιστωτων, αλλά από τις ευρείες επαφές που έχουμε με τους υπόλοιπους το κλίμα είναι πολύ θετικό», υπογράμμισε ο κ. Νταλλάρα, αποφεύγοντας να δωσει εγγυήσεις για το ποσοστό των επενδυτών που θα συμμετασχουν στη συμφωνία.
Εκτίμησε, ωστόσο, πως θα πρυτανεύσει ο ρεαλισμός αφού οι διοικήσεις των επενδυτικών εταιρειών δίνουν προτεραιότητα στην μακροπρόθεσμη και συνολική εικόνα της αγοράς όταν καλούνται να λάβουν αποφάσεις αυτού του εύρους.

Την αισιοδοξία του κ. Νταλλάρα, όσον αφορά την νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, χαιρέτησε και ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, καλώντας την Ευρώπη να προχωρήσει, τώρα, και σε αναπτυξιακά μέτρα για την οριστική θωράκιση της Ευρωζώνης.

Αντίθετα πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η Ευρώπη, για άλλη μια φορά, δεν ανταποκρίθηκε, όσο δυναμικά θα έπρεπε, στην πρόκληση, με λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων ικανών να προστατεύσουν την Ευρωζωνη από μελλοντικές κρίσεις. Αν αυτού, όπως υπογραμμίζει το κύριο άρθρο της Guardian, οι Βρυξέλλες θέτουν όρους εξαιρετικά δυσχερείς προς τον ελληνικό λαό, δίχως ουσιαστικά, να θέσουν ένα οριστικό τέλος στην κρίση.

Πηγή: Deutsche Welle