Υπουργική απόφαση με την οποία θα μειώνεται δραστικά το ποσοστό που παρακρατείται κάθε μήνα από το μισθό των δημοσίων υπαλλήλων έναντι οφειλών τους για στεγαστικά δάνεια, προανήγγειλε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το PSI ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας επίσης να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ευνοεί ανάλογες ρυθμίσεις και για τους δανειολήπτες του ιδιωτικού τομέα.


Κατά την συζήτηση για το PSI, είπε, σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, ότι «αντί η παρακράτηση να είναι 6/10 του μισθού, θα είναι 3/10 του μισθού». Όπως εξήγησε, «αν υπάρχουν δύο μισθωτοί στην οικογένεια ή άλλα έσοδα στο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, πέραν του ενός μισθού από το Δημόσιο, τότε η δόση συνολικά, πέρα από την παρακράτηση, δεν θα υπερβαίνει τα 4/10 του οικογενειακού μηνιαίου εισοδήματος».

Υπενθυμίζεται ότι έχει ψηφιστεί διάταξη που προβλέπει ότι μειώνονται οι δόσεις για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους άλλους δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και επίκειται η έκδοση της απόφασης του κ. Βενιζέλου, με την οποία «θα μειωθεί δραστικά η παρακράτηση από το μηνιαίο μισθό, ο οποίος μειώθηκε λόγω του ενιαίου μισθολογίου και η παρακράτηση θα μειωθεί στο μισό», όπως είπε.

Ενώ σημείωσε ότι «για όλους τους άλλους Έλληνες πολίτες που οφείλουν δόσεις στεγαστικών δανείων σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και όλα τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα έχουμε συμφωνήσει ένα σύστημα διευθετήσεων και επαναδιευθετήσεων, ώστε όλα τα δάνεια να είναι ενήμερα, γιατί και οι τράπεζες θέλουν να έχουν τα δάνειά τους ενήμερα και γι’ αυτό τα διακανονίζουν και τα επαναδιακανονίζουν, ώστε τα δάνεια να μη θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα, να μην έρχονται στο κόκκινο, γιατί αυτό υποβαθμίζει το χαρτοφυλάκιο της ίδιας της τράπεζας».

Οπως ανέφερε, έχουν διευθετηθεί 750.000 δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά. «Παρακολουθούμε στο υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κάθε βδομάδα την πορεία των διακανονισμών, ώστε να εξυπηρετούνται στην πράξη οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχουν πρόβλημα», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «εάν κάποιος έχει πρόβλημα, αυτό, εφόσον το πληροφορούμαστε, επεμβαίνουμε ώστε να μην αφήσουμε καμία κατηγορία αρρύθμιστη». «Οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να ακολουθούν αυτήν την πρακτική», κατέληξε.

Καθησυχαστικός για μικρο-ομολογιούχους: «Θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν»

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τους μικρο-ομολογιούχους, πολίτες, δηλαδή, οι οποίοι έχουν καταθέσει σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου τις οικονομίες τους. Όπως είπε, απαντώντας στις σχετικές επικρίσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες που έχουν αποταμιεύσει μέσω τίτλων του ελληνικού Δημοσίου, θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν απολύτως». Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να πούμε τον τρόπο αυτό τώρα, δεν πρέπει να διαχωρίσουμε τους ομολογιούχους και τα ομόλογα, για λόγους που αφορούν τη διεθνή οικονομική ευθύνη του κράτους και τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με τον επίσημο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Νύχτα και μέρα ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές λύσεις, ώστε να καλυφθούν απολύτως οι Έλληνες αποταμιευτές και να μη δημιουργηθούν δυσεπίλυτα νομικά και οικονομικά προβλήματα για την Ελληνική Δημοκρατία. Και θα μας πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες, οι 11.000 αποταμιευτές μέσω τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, γιατί ξέρουν ότι μπορούμε να βρούμε τη λύση αυτή. Λίγη υπομονή χρειάζεται, να ολοκληρώσουμε αυτή την πολύ δύσκολη διαδικασία, να φτάσουμε στην ανταλλαγή των ομολόγων, να φτάσουμε στην έγκριση της δανειακής σύμβασης, να βγούμε σε μία άλλη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται πειθαρχία, σύνεση, συναίνεση, ενότητα, επαγγελματισμός, σοβαρότητα έως ότου ολοκληρώσουμε την ανταλλαγή των ομολόγων στις 12 Μαρτίου, για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου που είναι η συντριπτική πλειονότητα και την ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει στο παρελθόν η χώρα μας σε αγγλικό ή ιαπωνικό δίκαιο μέχρι, περίπου, τις 5 ή τις 6 Απριλίου».

Πηγή: tovima.gr