Στην ανάγκη ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα να «πράξει περισσότερα» για τη μείωση του κόστους εργασίας επικεντρώθηκε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν σε συνέντευξή του στο φινλανδικό τηλεοπτικό κανάλι YLE.

Όπως δήλωσε, ο ελληνικός δημόσιος τομέας έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια της Ελλάδας να ανακάμψει οικονομικά, εντούτοις ο ιδιωτικός τομέας θα έπρεπε να κάνει περισσότερα, καθώς οι αποδοχές στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί ικανοποιητικά.  

Ο Ρεν τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα έχουν κεντρική θέση για το πρόγραμμα της Ελλάδας, και οι μεταρρυθμίσεις που ήδη προωθούνται θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να μειώσουν το κόστος εργασίας, αλλά και τα υπόλοιπα κόστη που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.  

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν μειωθεί τόσο, και επομένως το βασικό εργασιακό κόστος είναι ακόμη πολύ υψηλό. «Η έμφαση τώρα θα πρέπει να είναι στο να διασφαλίσουμε τη μείωση του (εργασιακού) κόστους για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας» δήλωσε.  

Πάντως, ο Ρεν αρνείται ότι η Ελλάδα προορίζεται ως χώρα φθηνού εργατικού δυναμικού για την Ευρώπη, παραθέτοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που έχει χαμηλότερο κατώτερο βασικό μισθό.  

Ο φινλανδός επίτροπος εκφράζει ακόμη την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και μετά τις εθνικές εκλογές παρά τη δημοσκοπική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.  

«Η αβεβαιότητα σε σχέση με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας έχει εκλείψει», δήλωσε επίσης ο επίτροπος.


Πηγή: skai.gr