«Θα δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να τοποθετηθεί για το χρηματικό ποσό που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση του 2ου πακέτου στήριξης της χώρας μας.

Ο κ. Ράις εξέφρασε την πρόθεση του ΔΝΤ να προσφέρει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη, ώστε να έχει τις χρονικές δυνατότητες να προχωρήσει στην ανάπτυξη, ανακτώντας τη δυναμική της.

Οι αποφάσεις από μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή. Υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο και εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση των συμφωνημένων και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Ο κ. Ράις επανέλαβε μέρος των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ότι δηλαδή όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος και στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις, επισήμανε ότι το ΔΝΤ μελετά «πολλά σενάρια» για την Ελλάδα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως επισήμανε, για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει «όλα τα κομμάτια του προγράμματος να δουλέψουν σωστά και ταυτόχρονα», λέγοντας ξανά ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η «πολιτική συναίνεση», ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τη δουλειά που επιτελεί.

Τέλος, ρωτήθηκε και για την πιθανότητα να μην διεξαχθούν εκλογές σύντομα, ο κ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είχε δεσμεύσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, πως ακόμη και μετά εκλογές θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη. «Αυτές είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού», τόνισε.Από το 2013 η ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι η περίοδος ύφεσης στην Ελλάδα θα παρέλθει το 2013 αν όλα πάνε όπως προβλέπουν οι διεθνείς εταίροι της, ανέφερε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση και ότι είναι αντιμέτωπη με ένα πολύ δύσκολο, απαιτητικό οικονομικό πλαίσιο», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

«Η τρέχουσα πρόβλεψή μας είναι ότι η ύφεση θα παρέλθει μέσα στο επόμενο έτος και στη συνέχεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μία τροχιά ανάπτυξης. Όχι σε κάποια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης, αλλά ρεαλιστική», πρόσθεσε.