Οι ηγέτες της ευρωζώνης προγραμματίζεται «να παραμείνουν στις Βρυξέλλες μετά το τέλος του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να διαπραγματευτούν» σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών Ταμείων, είπαν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες στο Γερμανικό Πρακτορείο.Την ίδια στιγμή αυξάνεται η πίεση από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ προς την ευρωζώνη για αύξηση της δύναμης πυρός των μηχανισμών στήριξης. Μάλιστα η Κρ.Λαγκάρντ το θέτει ως παράγοντα που θα επηρεάσει σημαντικά την απόφαση του Ταμείου για το ποσοστό συμμετοχής του στο νέο δάνειο της Ελλάδας.

Οι πηγές ανέφεραν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι «προγραμματίζεται ένα γεύμα εργασίας στις Βρυξέλλες των ηγετών της ευρωζώνης, την 2α Μαρτίου το μεσημέρι».

«Θα δούμε τι μπορούμε να πράξουμε, ώστε να ικανοποιήσουμε την (γενική διευθύντρια του ΔΝΤ) κυρία Λαγκάρντ και τους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν μια επιμονή», σχολίασε στις Βρυξέλλες υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή της Ευρωζώνης, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

Η πηγή αυτή αναφερόταν στις δηλώσεις Λαγκάρντ ότι η συνεισφορά του ΔΝΤ στο δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά και η διεύρυνση των δανειακών διευκολύνσεών του, εξαρτάται από την αντίστοιχη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης.

Η πηγή αναφερόταν επίσης στην εναντίωση της γερμανικής κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στην ενίσχυση των πόρων των Ταμείων, με αποστολή τους να δανείζουν κονδύλια στα μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα.

Η ίδια διπλωματική πηγή προέβλεψε ότι «από το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τη Δευτέρα στην Μπούντεσταγκ (για το δεύτερο δάνειο στην Αθήνα) θα εξαρτηθεί σε ποιο βαθμό το Βερολίνο θα απαλύνει την έως τώρα στάση του στο θέμα».

Πηγή: in.gr