Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών την εβδομάδα που τελειώνει, στον απόηχο των αποφάσεων του Eurogroup, οι οποίες είχαν προεξοφληθεί θετικά από τους επενδυτές, η προσοχή των οποίων τώρα στρέφεται στην υλοποίηση του PSI.


Η αγορά «πούλησε» την είδηση της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου, και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, αφού οι πιέσεις που επικράτησαν στο ΧΑ είχαν διάρκεια σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας.

«Η αρνητική μεταβλητότητα επανήλθε με αρκετή ορμή, ωθώντας ακόμα και σε συνεχόμενα διψήφια ποσοστά ημερήσιων απωλειών όσες μετοχές πρωτοστάτησαν στο ράλι ανόδου των προηγούμενων πέντε εβδομάδων» σημειώνει η Beta χρηματιστηριακή, προσθέτοντας πως «μετά την ψήφιση του PSI απομένει η ανακοίνωση της διαγνωστικής μελέτης της Blackrock προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Η αγορά θα έχει πλέον καλύτερη εικόνα του κλάδου αναπροσαρμόζοντας ανάλογα την οπτική της σε ό,τι αφορά το θέμα των αυξήσεων κεφαλαίου άμεσα, αφού στο χρονοδιάγραμμα έχει προβλεφθεί η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως τελική για τις σχετικές ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Επίσης όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η υποχώρηση των τιμών αντικατοπτρίζει και την αμφισβήτηση για το ακόμα και αν αυτό το πακέτο στήριξης είναι αρκετό για να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Emporiki Bank η πλειοψηφία των τεχνικών ενδείξεων συνηγορεί στην ολοκλήρωση του πρόσφατου ανοδικού «πάρτι» και την έναρξη μία περιόδου, πλαγιοκαθοδικών κινήσεων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα, σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια υπέρβασης της αντίστασης των 787 μονάδων, η οποία εάν διασπασθεί μπορεί να οδηγήσει την αγορά προς τις επόμενες αντιστάσεις, στις 812, 825 και 834 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχισθεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση της αγοράς προς τις επόμενες στηρίξεις, στις 722 και 703 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα στις 749,69 μονάδες έναντι 824,26 μονάδων της περασμένης εβδομάδος καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 9,05%. Από τις αρχές του έτους ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 10,18%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 20 σημείωσε εβδομαδιαία πτώση 12,02%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε με πτώση 6,51%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALL CAP 80 έκλεισε με πτώση 4,40%.

Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 5,49%, Εμπόριο: πτώση 6,53%, Κατασκευές και Υλικά: πτώση 2,90%, Πετρέλαιο και Αέριο: πτώση 5,29%, Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 0,61%, Πρώτες ύλες: πτώση 11,66%, Ταξίδια: πτώση 1,03%, Τεχνολογία: πτώση 12,30%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 11,44%, Τράπεζες: πτώση 20,16%, Τρόφιμα και Ποτά: πτώση 7,47%, Υγεία: πτώση 7,79%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 8,06%, Χημικά: άνοδος 15,80% και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 12,73%.

Η αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις της εβδομάδας ανήλθε στα 362,439 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,488 εκατ. ευρώ, έναντι 79,993 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδας.