Αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυνε, από το βήμα της Συνόδου των G20, ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γενς Βάιντμαν.  


Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε πως η χώρα μας δεν θα λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια εάν δεν ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί για την άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και κυρίως για τιθάσευση των δημοσίων δαπανών.  

Μιλώντας στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών  και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, στην πόλη του Μεξικού, ο κύριος Βάιντμαν θέλησε να καταστήσει σαφές στους παριστάμενους, η πλειονότητα των οποίων κατηγορεί εμμέσως την Ευρώπη για λανθασμένους και ανεπαρκείς χειρισμούς της ελληνικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, πως το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να βάλει ένα φρένο στην υπόθεση της διαχείρισης του «ελληνικού προβλήματος».  

 «Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε την Ελλάδα συμμορφωθεί με το πρόγραμμα», δήλωσε ο Γερμανός τραπεζίτης για να συμπληρώσει: «Θα πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν θα εκταμιευθούν περαιτέρω δόσεις εάν η Ελλάδα αποτύχει να τηρήσει τη δική της πλευρά της συμφωνίας».  

Την ίδια ώρα ο  χερ Βάιντμαν ανέλαβε να επιβεβαιώσει στους εκτός Ευρώπης συνέδρους  στην G20 πως η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο αύξησης της συνεισφοράς της στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης της Ευρωζώνης.  

Αυτό εξάλλου είναι  και το κομβικό σημείο στην όλη  υπόθεση, καθώς η επικεφαλής του  ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι επιζητούν  την αύξηση των πόρων του Ταμείου  για να μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους, αλλά οι τρίτες χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεισφέρουν εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν να αυξήσουν κι αυτοί τα κεφάλαια του δικού τους ταμείου διάσωσης.

Kαι για να καθησυχάσει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των υπολοίπων ο κύριος Βάιντμαν δήλωσε: «Το ΔΝΤ δεν πρέπει να γίνει "όχημα" χρηματοδότησης των κυβερνητικών ελλειμμάτων, ούτε όμως η κρίση μπορεί να επιλυθεί με συνεχή χρηματοδότηση».


Mε πληροφορίες από το protothema.gr