Αναμενόμενη χαρακτήρισε την πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default - SD) από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.  


«Έλαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor's να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD. Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ΄ όψιν κατά το σχεδιασμό του PSI (πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.  

Ο Γιουνκέρ εκτιμά ότι η συμμετοχή PSI, που άρχισε την Παρασκευή, θα είναι ισχυρή: «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI και σημειώνω την πρόθεση της S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων», επισημαίνει.  

Όπως τόνισε από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών,  η υποβάθμιση «δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».  

Παράλληλα, εκτιμά ότι  «μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».   
Αναμενόμενη χαρακτήρισε την υποβάθμιση και το υπουργείο Οικονομικών.


Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «...η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα "SD" και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα "D", λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».

Όπως τονίζεται, «η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση "SD" όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».