Αναχώρησε εκτάκτως νωρίς το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος προκειμένου να «κλείσουν» τα κρίσιμα ζητήματα της αυξημένης εποπτείας του ελληνικού προγράμματος και το αίτημα για δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους πριν την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα. Ο κ. Παπαδήμος θα έχει επαφές με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να να συμβάλει στην τελική συμφωνία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τονίζεται ότι η παρουσία του κ. Παπαδήμου είναι αναγκαία, αφού μπορεί να προκύψει η ανάγκη να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και απαιτείται να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και σε βάθος συνεννόησης μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος έκριναν ότι, ενόψει της αυριανής ιδιαίτερα κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, είναι αναγκαία και η παρουσία του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:

Πρώτον, γιατί διεξάγονται πολλές παράλληλες και κρίσιμες διαβουλεύσεις, σε διάφορα επίπεδα, με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΔΝΤ και κράτη-μέλη και απαιτείται άμεση αλληλοενημέρωση.

Δεύτερον, γιατί μπορεί να προκύψει η ανάγκη να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα και απαιτείται να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και σε βάθος συνεννόησης μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών.

Τρίτον, γιατί μπορεί να χρειαστεί μια τελική συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και του IIF, σε συνέχεια της σειράς συναντήσεων που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ των κκ. Παπαδήμου, Βενιζέλου, Νταλάρα και Λεμιερ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Την Κυριακή στις Βρυξέλλες συνεδρίασε η ομάδα εργασίας του Eurogroup για τις τεχνικές προετοιμασίες της αυριανής κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, την στιγμή που κερδίζουν έδαφος η αμφιβολίες για το εάν είναι εφικτός ο στόχος για 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Συγκεκριμένα ανάλυση της τρόικας αναφέρει ότι το χρέος θα κυμανθεί στο 129% του ΑΕΠ εάν δεν υπάρξει πρόσθετη συνεισφορά. Φαίνεται ότι το επιπρόσθετο ποσό θα προέλθει, κυρίως, από τα ομόλογα της ΕΚΤ, από ενδεχόμενη μείωση των διμερών δανείων από τους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου αλλά και από άλλες πηγές, ώστε τελικά η Ελλάδα να πλησιάσει πολύ κοντά, εάν δεν είναι δυνατόν να φτάσει το στόχο για περιορισμό του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Το άλλο ανοικτό θέμα είναι ο ειδικός λογαριασμός στην Ελλάδα, ο οποίος θα καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο όρος που τίθεται από την Tρόικα στο πλαίσιο της νέας στήριξης είναι ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, πέρα και από τις πρωτογενείς δαπάνες. Γι’ αυτό και ο δεσμευμένος λογαριασμός θα τροφοδοτείται από τα έσοδα του κράτους. Για το θέμα αυτό υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών επί της αρχής, αλλά υπάρχουν διάφορα τεχνικής φύσεως προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι την αυριανή συνεδρίαση.

Σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της συνεδρίασης, Χαρακτηριστικό των προηγούμενων ημερών η στάση των ευρωπαϊκών ηγεσιών όπως η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρωθυπουργός μετά την επικοινωνία τους με τον έλληνα πρωθυπουργό- οι οποίες εμφανίζονταν αισιόδοξες για το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Την πεποίθησή της πως τη Δευτέρα θα ανοίξει ο δρόμος «υπό όρους» για την εκταμίευση του δανείου προς την Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή της και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αναζητεί αποδιοπομπαίους τράγους στο εξωτερικό για τα προβλήματά της και να εργάζεται σκληρότερα ώστε να μπορέσει να εξέλθει από την κατάσταση της οικονομικής καταστροφής στην οποία έχει περιέλθει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εύχομαι οι Ελληνες να επικεντρωθούν στο να ξαναχτίσουν το κράτος τους από το να κατηγορούν αποδιοπομπαίους τράγους εκτός Ελλάδος για τη δεινή τους κατάσταση», είπε η Ρέντινγκ στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

«Είναι κατανοητό το ότι οι υπουργοί Οικονομικών (της ΕΕ) δεν επιθυμούν πλέον να κάθονται και να παρακολουθούν όταν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι  «Η αλληλεγγύη δεν είναι δωρεάν. Η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει αυτήν τη βοήθεια».

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τόνισε ότι το αυριανό Eurogroup είναι έτοιμο να εγκρίνει αύριο το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα παρ'ότι οι τελικές λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας.


«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και, θεωρώ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων συμφωνούν ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα κλονισμένη στην ευρωζώνη και ούτε θα την διώξουμε από εκεί».