Την πεποίθησή της, πως την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιβιάνε Ρέντινγκ, σε σημερινή μακρά συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Συγχρόνως, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας τις εικασίες για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποίησε πως είναι επικίνδυνο να αναφέρει κάποιος ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς τον γείτονά του. Εξάλλου, όπως παρατήρησε, στη βάση των συνθηκών, το ευρώ είναι μη ανατρέψιμο και δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα αλλά ούτε και η βούληση να αποπεμφθεί κάποια χώρα- μέλος της Ευρωζώνης.

«Οποιος είναι στο ευρώ, παραμένει στο ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ρέντινγκ, προσθέτοντας συγχρόνως πως αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς μπορεί, χωρίς όρους, να κάνει ό,τι θέλει.

Σε σχέση με τις τωρινές απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε πως αν κάποιος βρίσκεται μέσα σε μια «κοινωνία αλληλεγγύης», κάτι που είναι σήμερα η Ευρώπη, δεν υπάρχουν γι΄ αυτόν μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις, που πρέπει να τηρούνται από όλους, καθώς, όπως σημείωσε, «αλληλεγγύη δεν υπάρχει δωρεάν».

Για το ίδιο το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε αισιοδοξία, παρατηρώντας μάλιστα πως αυτό έχει ενισχυθεί, παρά την κρίση, η αγορά αντιδρά θετικά, τα ομόλογα πωλούνται σε καλά επίπεδα και χάρη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα στην αγορά.

Η κ. Ρέντινγκ έδειξε στη συνέντευξή της στην Αυστριακή Ραδιοφωνία, κατανόηση για κάποιες εκδηλώσεις «εκδικητικότητας» που κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, τα νεύρα έχουν σπάσει, κάτι που είναι εμφανές και αυτά που ζητούνται από τους Ελληνες, ιδιαίτερα από τον απλό πληθυσμό, είναι πραγματικά υπερβολικά.