Επιμένει προκλητικά και αυταρχικά ο Βολφγκανγκ Σοίμπλε. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας «Stuttgarter Nachrichten» εξαπέλυσε τα συνηθισμένα πυρά κατά της Ελλάδας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερεθεί και στο νέο αγαπημένο του παιχνίδι, την Ιταλία.«Η Ιταλία ετοιμάζεται υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι να πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη», δήλωσε και συνέχισε, « αντιθέτως, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό».

Επέκρινε επίσης τη συμπεριφορά των ελλήνων πολιτικών σε σχέση με το δεύτερο πακέτο βοήθειας άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως.

«Οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην Αθήνα» είπε. Παραμένουν ανοιχτά ακόμη ορισμένα θέματα, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν.

Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε ότι θα γίνεται αυστηρός έλεγχος για την εκπλήρωση των όρων της ΕΕ. Ο ίδιος προειδοποίησε για την ανάγκη άμεσων ιδιωτικοποιήσεων. «Η συμμετοχή του κράτους στην ελληνική οικονομία είναι υπερβολικά υψηλή» είπε. Γι’ αυτό και η ελληνική οικονομία δεν είναι ανταγωνιστική.

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εξέφρασε ωστόσο την κατανόησή του για τις διαμαρτυρίες του λαού κατά των αυστηρών περικοπών: Φυσικά και υποφέρει ο μέσος πολίτης στην Ελλάδα, παραδέχθηκε.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι χρηματαγορές πρακτικά προσβλέπουν μόνο στη Γερμανία, είπε. Προειδοποίησε δε εκείνους που ανεβάζουν τους τόνους στην παρούσα συζήτηση, λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ασκήσει κριτική για την πατερναλιστική στάση της Γερμανίας. «Εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, εκδηλώνονται αντιδράσεις για τις δημόσιες επιπλήξεις γερμανών πολιτικών. Τα μέσα ενημέρωσης μάλιστα κάνουν συγκρίσεις με τη μεγαλομανία του καθεστώτος των Ναζί. Πρέπει να μάθει κανείς να ζει όμως με τέτοιες εχθρότητες», παρατήρησε ο Σόιμπλε.

Πηγή: Βήμα