current views are: 2

29 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση13:55

Θα πληρώσουν και από πάνω τις υπηρεσίες τους οι δημόσιοι υπάλληλοι με το νέο μισθολόγιο

Δεν έχει τελειωμό ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα δεχτούν ακόμη μερικά χαστούκια.

Δημοσίευση 13:55’
αρθρο-newpost

Δεν έχει τελειωμό ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα δεχτούν ακόμη μερικά χαστούκια.

Δεν έχει τελειωμό ο εφιάλτης για τους εργαζόμενους στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σήμερα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα δεχτούν ακόμη μερικά χαστούκια.

Στο πολυνομοσχέδιο (ένα ακόμη) που συντάσσεται με διαδικασίες εξπρές προκειμένου να φανούμε συνεπείς απέναντι στους δανειστές μας θα περιλαμβάνονται πλήθος διατάξεων που επηρεάζουν τόσο το ύψος των μισθών όσο και αυτές καθ’ αυτές τις θέσεις εργασίας. Κρίσιμη λεπτομέρεια: θα υπάρξουν και δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ενδεχομένως να κληθούν να…επιστρέψουν χρήματα στις υπηρεσίες τους (ή πιο κρατικά θα ξεχάσουν τι σημαίνει καταβολή μισθού ακόμη και για ένα δίμηνο).

Υπογράφοντας το μνημόνιο, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ο εφαρμοστικός νόμος του προηγούμενου Οκτωβρίου, προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων οι οποίες μόλις δημοσιευτούν στο ΦΕΚ θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές μισθών. Με βάση τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο, δύο είναι οι μεγάλες εκκρεμότητες από τον περασμένο Οκτώβριο:

1. Η έκδοση τεσσάρων εκκρεμών υπουργικών αποφάσεων για την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

2.Η υιοθέτηση νόμου για τον καθορισμό προθεσμίας για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μισθολογίου της γενικής κυβέρνησης και τη ανάκτηση των αχρεώστητες καταβληθέντων μισθών από την 1η Νοεμβρίου του 2011. Η αναφορά του μνημονίου είναι σαφέστατη: σε όσες υπηρεσίες ή φορείς του δημοσίου δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως το ενιαίο μισθολόγιο, αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα και να βρεθεί τρόπος να κρατηθούν τα χρήματα των περικοπών από τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες από τότε. Δεδομένου ότι οι περικοπές του μισθολογίου φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις και στο 20%, προκύπτει το συμπέρασμα, ότι αρκετοί εργαζόμενοι στο δημόσιο να βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην εισπράξουν καθόλου μισθό για έναν μήνα. Άρα θα κάνουν δύο μήνες να πάρουν χρήματα στα χέρια τους.

Το ενιαίο μισθολόγιο, προβλέπει μια διαδικασία προαγωγών, μέσω της οποίας ο εργαζόμενος μπορεί να εξασφαλίσει έναν λίγο καλύτερο βασικό μισθό λόγω της προϋπηρεσίας του. Ούτε από αυτό θα πρέπει να περιμένουν φως οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το μνημόνιο ορίζει ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία προαγωγή μέχρι να μελετηθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ιδού και το χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Η κυβέρνηση αναθέτει μια εξειδικευμένη εκτίμηση του νέου μισθολογίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Αυτή η εκτίμηση επικεντρώνεται στις μισθολογικές ωριμάνσεις οι οποίες ενσωματώνονται στο νέο μηχανισμό προαγωγών. Εάν η εκτίμηση αποκαλύπτει οποιαδήποτε υπερβολική μισθολογική ωρίμανση στις αποδοχές, οι κανόνες προαγωγής αναπροσαρμόζονται προ του τέλους του 2012. Ουδεμία προαγωγή λαμβάνει χώρα προς της εκτιμήσεως και της αναπροσαρμογής των κανόνων προαγωγών».

Κούρεμα αποδοχών θα πρέπει να περιμένουν και οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς προβλέπεται η μείωση των υπερωριών με στόχο την εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στο «κούρεμα» αποδοχών όσων κατατάσσονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, καθηγητές, δικαστικοί) αυτό αναμένεται να γίνει από την 1η Ιουλίου. Αποφασίστηκε επίσπευση εφαρμογής καθώς το μνημόνιο ορίζει ότι η μείωση κατά 10% των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια θα γινόταν από τον Σεπτέμβριο.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Μέσα από το κλείσιμο των οργανισμών (μεταξύ των οποίων είναι και ο ΟΕΚ αλλά και η Εργατική Εστία- θα πρέπει να υλοποιηθεί ο στόχος για απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012. Όσοι απομακρυνθούν θα μπουν σε διαδικασία εργασιακής εφεδρείας και θα τους καταβάλλεται για ένα 12μηνο μόνο το 60% του βασικού μισθού, ποσό όμως το οποίο θα συμψηφίζεται με την αποζημίωση απόλυσής τους. Μείωση προσωπικού, σε ποσοστό 30% αναμένεται και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης τα οποία θα κλείσουν προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ενιαίο ταμείο.

Αρίστος Οικονομίδης


σχετικα αρθρα