Μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαχείρισης του δεύτερου δανειακού πακέτου στην Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρονται στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης των υπουργών του Εurogroup.


To Reuters σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και στις τελευταίες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες για την παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ όμως σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται (χωρίς να κατονομάζει) το πρακτορείο «η Ελλάδα έχει ακόμα αναπάντητα ερωτήματα».

«Οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν τη φήμη ότι δουλεύουν εξαντλώντας τις προθεσμίες ή και υπερβαίνοντας τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις ανησυχίες του Εurogroup για αθέτηση της υπόσχεσης πλήρους εφαρμογής των μέτρων λιτότητας μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο» σημειώνει το Reuters.

To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε «διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας» αλλά και στην απαίτησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα χρήματα του νέου δανείου. Εκτός από τους Γερμανούς και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Φινλανδίας τηρούν σκληρή στάση έναντι στης Αθήνας καθώς συντάσσονται με την πρόταση να παραταθεί η χορήγηση του δανείου μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, σημειώνει το Bloomberg.

Προκειμένου να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου, θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση ένα ενδιάμεσο δάνειο (bridge loan) αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Όμως το βασικό ζήτημα που εγείρουν οι συγκεκριμένες χώρες εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει μετεκλογικά όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.

«Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στους όρους και να βγάλει την οικονομία από τον κατήφορο» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Το BBC από την πλευρά του εστιάζει στη δήλωση του κυρίου Γιουνκέρ πως η Ελλάδα έχει κάνει «σημαντική πρόοδο» στο να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ότι πρέπει τελικώς να λάβει νέα δανειακή στήριξη. Σημειώνει όμως πως δεν ελήφθη ούτε τώρα απόφαση για το πώς και το πότε της νέας «ελληνικής διάσωσης», γράφει πως οι ευρωπαίοι παρέπεμψαν τις αποφάσεις τους για τη Δευτέρα και ξεκαθαρίζει πως ο χρόνος τελειώνει.

Η Wall Street Journal τονίζει πως η Ευρωζώνη δείχνει τώρα περισσότερο «αισιόδοξη» για την Ελλάδα.

Πηγή: Το Βήμα, Το Πρώτο Θέμα