Σύγχυση έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις προθέσεις τις Τεχεράνης για αντίποινα προς την Ε.Ε. μέσω παύσης των εξαγωγών προς την Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες.
Νωρίτερα, το ιρανικό δίκτυο, Press TV μετέδωσε ότι το Ιράν αποφάσισε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία ως απάντηση προς το κυοφορούμενο εμπάργκο της Ευρώπης από την 1η Ιουλίου.

Λίγο αργότερα τα δεδομένα άλλαξαν, αφού σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διέψευσε την σχετική πληροφορία. «Αρνούμαστε αυτήν την είδηση. Εάν παρθεί μια τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το Ιράν «προειδοποίησε» ότι θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως διαβεβαίωσε ότι δεν θα το κάνει «προς το παρόν» για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως μετέδωσε το ιρανικό αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Άλαμ.

Ο διευθυντής για τη δυτική Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών «Χασάν Τατζίκ, που συναντήθηκε με έξι ευρωπαίους πρεσβευτές, προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να διακόψει τις πωλήσεις πετρελαίου προς την Ευρώπη και να βρει άλλους αγοραστές», σημείωσε το αλ Άλαμ.

Οι συνέπειες για την Ελλάδα

Ακόμα κι αν δεν λάβει σάρκα και οστά η απειλή της Τεχεράνης, η ανησυχία για την Ελλάδα είναι έκδηλη, αφού από την ασιατική χώρα προέρχεται περίπου το 1/3 των εισαγωγών αργού και μάλιστα επί πιστώσει (χωρίς να χρειάζεται μεσολάβηση τραπεζών).

Τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) διεμήνυσαν μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κάλυψη των αναγκών της αγοράς θα γίνει από εναλλακτικές πηγές. Πηγές του ομίλου ανέφεραν ακόμη ότι οι εισαγωγές αργού από το Ιράν έφθασαν στο μάξιμουμ το 2011 (22%) καθώς οι εμπορικοί όροι της συνεργασίας ήταν καλύτεροι σε σχέση με άλλες πηγές τροφοδοσίας, ενώ οι παραλαβές από την Τεχεράνη συνεχίστηκαν και στις αρχές του 2012. Πρόσθεταν δε ότι αν και δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ημερομηνία ισχύος της απόφασης του Ιράν, τα ΕΛΠΕ θα επιδιώξουν να καλύψουν το κενό αυξάνοντας τις αγορές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Β. Αφρική.

Η Motor Oil από την πλευρά της διαβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου Reuters της ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα τροφοδοσίας.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τιμές, παρά τη σχετική αναστάτωση που ενδεχομένως να προκληθεί.

Για την ώρα πάντως η πληροφορία περί κλεισίματος της κάνουλας από το Ιράν «εκτόξευσε» τις τιμές του αργού, το οποίο κατέγραψε άνοδο κατά δύο δολάρια ανά βαρέλι, με την τιμή του να πλησιάζει τα 102 δολάρια.