Το έγκυρο δελτίο πληροφόρησης για θέματα ΕΕ "Agence Europe", σε άρθρο γνώμης του αρχισυντάκτη του Φ. Ρικάρντι με τίτλο «Οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα του ευρώ» αναφέρεται σε ορισμένες πτυχές της ελληνικής υπόθεσης, που όπως υποστηρίζει, αξίζουν την προσοχή μας.

Ο συντάκτης αναφέρει ότι τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Αθήνα (βίαιες διαδηλώσεις, εμπρησμοί κ.α.) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μιας μεγάλης μερίδας ξένων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ αλλά και αναλυτών. Ωστόσο ορισμένα ρεπορτάζ παρουσιάστηκαν με προχειρότητα, που δημιούργησε πολλά λάθη και παρανοήσεις που χρειάζεται να διευκρινιστούν, όπως αναφέρει.

Η Ευρώπη βρέθηκε κατηγορούμενη, σημειώνει ο Ρικάρντι, για εγκατάλειψη ενός από τα μέλη της. Στην πραγματικότητα όμως, αναφέρει "δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ΕΕ, η οποία στην πραγματικότητα παρατείνει και ενισχύει την υποστήριξη που προσφέρει στον ελληνικό λαό και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Το να συγχέουμε, σημειώνει, την ΕΕ με την ευρωζώνη, είναι μία ανακρίβεια που βλάπτει σοβαρά την αλήθεια". Σε ό,τι αφορά η Ευρωομάδα (Eurogroup), ο συντάκτης παρατηρεί ότι είναι λάθος αυτό που λέγεται ότι απαιτεί την αποπληρωμή των δισεκ. ευρώ, που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα. Το αντίθετο μάλιστα: είναι έτοιμο να της δανείσει ακόμα μεγαλύτερα ποσά ώστε η χώρα να μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα. Η εκπλήρωση ορισμένων προϋποθέσεων, όπως ζητά το Eurogroup, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εξακολουθήσει να είναι το ευρώ σεβαστό στον κόσμο και χρήσιμο για την Ευρώπη, αναφέρει ο Ρικάρντι.

Σε ό,τι αφορά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, σχολιάζει, "οι υπαίτιοί τους ανήκουν σε μία μειονότητα που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από άτομα που επωφελήθηκαν από τις καταχρήσεις εξουσίας της εγχώριας πολιτικής τάξης".

Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο κάτοχος του Βραβείου Nobel 2010 Χριστόφορος Πισσαρίδης υποστηρίζει ότι ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι «ένας στρατός που αποτελείται από 965.000 υπαλλήλους από τους οποίους θα απολυθούν 15.000 άτομα έως το τέλος της χρονιάς ενώ 150.000 θα φύγουν έως τα τέλη του 2015. Παράλληλα οι μισθοί θα μειωθούν κατά 20%. Το όριο συνταξιοδότησης ήταν παλαιότερα στα 55 έτη αλλά τώρα θα τροποποιηθεί αλλά με πολύ αργό τρόπο. Είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους αλλά είναι περισσότερο χρήσιμο να παταχθεί η φοροδιαφυγή που δρα εις βάρος της σταθερότητας του ευρώ».

Συνεχίζοντας ο Ρικάρντι αναφέρει ότι "μία μερίδα των διαδηλωτών ζητούσε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, όπως έγραφαν στα πανώ τους. Αυτό θα αποτελούσε βέβαια μία νόμιμη επιλογή αλλά όσοι τη ζητούν, παραβλέπουν μία λεπτομέρεια: με δεδομένη την έλλειψη μιας άμεσης χρηματοδότησης (και πολύ γενναιόδωρης μάλιστα) από το Eurogroup, η χώρα τους δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της συμπεριλαμβανομένων των μισθών των πολυάριθμων δημοσίων υπαλλήλων". Η συμμετοχή στο ευρώ χωρίς το σεβασμό των κανόνων από πλευράς της Ελλάδας προκάλεσε τις ανωμαλίες που οδήγησαν στις σημερινές δυσκολίες της χώρας, προς όφελος μάλιστα των τραπεζών στην Ευρώπη αλλά και γενικότερα, τονίζει ο Ρικάρντι σημειώνοντας παράλληλα ότι "από την άλλη, χρειάζεται να αποφύγουμε να ωφελήσουμε κυρίως τις οικονομικές αγορές και τις τράπεζες με τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη διάσωση της Ελλάδας".

Τέλος, ο Ρικάρντι αναφέρεται στις πρόσφατες εξαγγελίες του Διοικητή της ΕΚΤ M. Ντράγκι ότ η Τράπεζα είναι πρόθυμη να παραχωρήσει τα κέρδη της από τα επιτόκια που συνδέονται με τα ελληνικά ομόλογα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, υποστηρίζει ο συντάκτης, ότι η ΕΚΤ δεν θα επωφεληθεί από επιτόκια που είναι υπερβολικά υψηλά και παραδέχεται ότι τα επιτόκια που ζητούνται από τις οικονομικές αγορές για την αγορά ελληνικών ομολόγων έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της τοκογλυφίας.