current views are: 1

1 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση10:37

Κομισιόν: Πολιτικές δεσμεύσεις και μείωση των συντάξεων οι εκκρεμότητες

Την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup,εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση γι αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Δημοσίευση 10:37’
αρθρο-newpost

Την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup,εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση γι αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Την ελπίδα να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup,εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, διευκρινίζοντας ότι απαραίτητη προυπόθεση γι αυτό είναι να έρθουν από την Αθήνα οι διαβεβαιώσεις για την κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό και οι έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς.  Εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, στο σημερινό Eurogroup (σσ. μέσω τηλεδιάσκεψης) θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ανέφερε ο Α. Αλταφάζ, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι επείγει η έναρξη της διαδικασίας των διακανονισμών της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους, δηλαδή το λεγόμενο PSI. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής ανέφερε, ειδικότερα, ότι θα πρέπει να οριστεί το πλαίσιο της διαδικασίας και στη συνέχεια να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. 

Ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε την πάγια θέση του Eurogroup ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας, ωστόσο ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη και ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της έχουν ζητηθεί.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος της Επιτροπής προς τα πού θα κατευθυνθεί το σημερινό Eurogroup και ειδικότερα αν θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα του PSI αφήνοντας για το συμβούλιο της Δευτέρας την έγκριση της δανειακής σύμβασης, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι «είναι θέμα πολιτικής εκτίμησης». Επισήμανε, πάντως, ότι με βάση τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής, το PSI και η δανειακή σύμβαση συνιστούν ενιαίο πακέτο. 

Απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων για τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα, ο κ. Αλταφάζ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το μείζον πρόβλημα της χώρας είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. 

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την εκκρεμότητα που υπάρχει με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ σημείωσε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής για να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, θα πρέπει να προηγηθεί το PSI ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά του. 

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, ο Α. Αλταφάζ επανέλαβε ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη και την ΕΕ. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι κοινωνικές συνέπειες θα είναι δυσβάσταχτες για την Ελλάδα και σημαντικές για την υπόλοιπη ευρωζώνη» δήλωσε και πρόσθεσε: «Τέτοιου είδους καταστροφικά σενάρια δεν είναι στα σχέδια της Κομισιόν».

Επανέλαβε, μάλιστα, τις δηλώσεις του Επιτρόπου Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη πτώχευση θα ήταν δυσβάσταχτες για τους Έλληνες πολίτες και κυρίως για τα αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. «Όχι για αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στην Ελβετία» πρόσθεσε ο Α. Αλταφάζ, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Επιτρόπου Ρεν βασίζονται σε οικονομικές αναλύσεις και μελέτες. Κατέληξε ότι το πρόγραμμα της τρόικας, παρότι δύσκολο, δίνει στην Ελλάδα την προοπτική να επανακτήσει τον έλεγχο του δημόσιου χρέους της, να επιστρέψει στις αγορές και να δημιουργήσει τις συνθήκες για ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης. 


σχετικα αρθρα