Με σημερινό του δημοσίευμα σε ιδιαιτέρως επικριτικό τόνο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρεται στα συνεχή εμπόδια που ορθώνονται στο δρόμο της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς πιστωτές της χώρας. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα του αναφέρει: «η υπομονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ελλάδας πλησιάζει στο όριο της ρήξης». Το αμερικανικό πρακτορείο εκτιμά ότι «οι Έλληνες πολιτικοί κλώτσησαν την ευκαιρία που είχαν να εγκριθεί σύντομα από την ΕΕ η οικονομική βοήθεια» και θα πρέπει τώρα να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα σύνοδος του Εurogroup.

«Η πρακτική του να παρατείνεται μέχρι το τελευταίο λεπτό η αγωνία φαίνεται πώς στοίχισε στην Ελλάδα την αναβολή του Εurogroup» σημειώνει το Reuters σχολιάζοντας την «μη έγκαιρη δέσμευση» από την πλευρά του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών οι οποίοι εκτιμούν ότι ο συνδυασμός της διστακτικότητας των ευρωπαίων στην παροχή βοήθειας με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα φέρνουν τη χώρα πολύ κοντά σε μια «Μεγάλη Ύφεση» ανάλογου μεγέθους με αυτή των ΗΠΑ το 1929.

«Το μονοπάτι που ακολουθεί η χώρα δεν είναι βιώσιμο κατά την άποψή μου και πιθανόν να οδηγήσει συνολικά σε ραγδαία υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 25-30% για πρώτη φορά στην ιστορία. Θα πρόκειται για μια καταστροφική κρίση» δηλώνει ο αναλυτής του αμερικανικού κέντρου Carnegie Endowment Γιούρι Ντάντας.

Το Reuters προσθέτει ότι τέτοιο ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ έχει σημειωθεί μόνο μετά το οικονομικό κραχ στις ΗΠΑ αναφέροντας ότι «πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η καταστροφή είναι μπροστά».

Πηγή: Tovima.gr

Σχετικά Θέματα:

Πού θα βρεθούν τα 325. εκατ. ευρώ που ζητάει η τρόικα, οέο;