«Η απόφαση για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ληφθεί σύντομα», δήλωσε από το Στασβούργο ο αρμόδιος για Νομισματικές και Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Ολι Ρεν. Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο οιονεί υπουργός Οικονομικών της ΕΕ είπε επίσης ότι πρέπει να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία της χώρας και διαβεβαίωσε ότι οι εταίροι βρίσκονται στο πλευρό των Ελλήνων. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι προσηλωμένες στην αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες», είπε χαρακτηριστικά ο φινλανδός επίτροπος. «Βρισκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού», είπε σε μιαν αποστροφή του ο Ολι Ρεν.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στη φοροδιαφυγή, που εξακολουθεί, όπως είπε, να αποτελεί«μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα», γι' αυτό και το πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής κυβέρνησης «θα πρέπει να κατατείνει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και στην αποκατάσταση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος στη χώρα».

Ο Ρεν είπε επίσης ότι το πρόγραμμα λιτότητας πρέπει να εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην Ισπανία λέγοντας ότι είναι νωρίς ακόμη να βγάλει συμπεράσματα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς περιμένει από την κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος που εξήγγειλε. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι την προσήλωση της κυβέρνησης της Μαδρίτης στον αγώνα περιστολής του ελλείμματος.

Ο Ρεν αναφέρθηκε επίσης στη Γερμανία, στη Σουηδία και στη Δανία. Είπε ότι τα στοιχεία από τη Γερμανία δεν δείχνουν δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αντιθέτως, χαρακτήρισε ανησυχητική την ταχεία αύξηση των τιμών των ακινήτων στη Σουηδία και στη Δανία.

«Εκείνο που απαιτείται να φροντίσουν οι χώρες της Ευρώπης είναι να ισχυροποιήσουν τις εξαγωγές τους», είπε τέλος ο επίτροπος.

Την αισιοδοξία της για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα εξέφρασε σε σημερινές της δηλώσεις η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ. Υπάρχουν, θετικά μηνύματα από την συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη διάσωση της χώρας υπογράμμισε η υπουργός.

Την ίδια ώρα μετά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και το μέλος του διευθυντηρίου, Μπενουά Κέρ, τάσσεται υπέρ μια έμμεσης συμβολής της κεντρικής τράπεζας στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Liberation ο κ. Κέρ πρότεινε τα κέρδη που θα προκύψουν από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει η ΕΚΤ να διατεθούν στις χώρες της ευρωζώνης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
 
Σχετικό Θέμα: Οι δανειστές περιμένουν τις υπογραφές των πολιτικών αρχηγών- Αύριο στο Eurogroup οι κρίσιμες αποφάσεις
 

Πηγή: tovima.gr