Εκούσιες βαθιές μεταρρυθμίσεις, συγκρίσιμες με τον μετασχηματισμό των κομμουνιστικών κρατών τη δεκαετία του '90, κάποιου είδους δημοσιονομική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ελληνικού προϋπολογισμού ή έξοδος από την Ευρωζώνη, είναι οι τρεις επιλογές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πετρ Νέτσας, ο οποίος, ωστόσο, τονίζει ότι ο πρώτος δρόμος είναι προτιμότερος, «αν και είναι η Ελλάδα που πρέπει να αποφασίσει». Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τσέχος πρωθυπουργός επισημαίνει τη διαφορά της Τσεχίας από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις, αλλά και το ΑΕΠ. «Αν δει κανείς το ελληνικό ΑΕΠ και την αγοραστική δύναμη, τότε πρέπει να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόνο ένα μικρό βηματάκι μπροστά από εμάς, αλλά ανάμεσα στις συντάξεις και τους μισθούς μας υπάρχει δραματική διαφορά», τονίζει ο κ. Νέτσας και αναφέρεται στο παράδειγμα των κατώτερων μισθών, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ στη χώρα του στα 320 ευρώ.

«Αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορώ να κατανοήσω», σημειώνει και εξηγεί ότι στην Τσεχία, πριν από δέκα χρόνια, επενδύθηκε το 20% του ΑΕΠ στην εξυγίανση των τραπεζών.  
   
«Γι αυτό και τώρα έχουμε έναν υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα. Αν, από την άλλη πλευρά, κοιτάξω την Ελλάδα, έχω κάποια ερωτήματα», προσθέτει.