Η άνοδος των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών και του ευρώ ανακόπηκε σήμερα, καθώς την αισιοδοξία που προκάλεσε στους επενδυτές η υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νέου οικονομικού προγράμματος διαδέχθηκε η απόφαση του οίκου Moody's να θέσει εν αμφιβόλω την υψηλότερη διαβάθμιση (Aaa) για το αξιόχρεο της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας - υποβάθμισε την προοπτική του από σταθερή σε αρνητική - και να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.  Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Moody'sυπενθύμισε στους επενδυτές ότι η Ευρώπη βρίσκεται βαθιά στο τέλμα της κρίσης χρέους, παρά τα βήματα που έκανε η Ελλάδα για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. 

Το γεγονός αυτό, όπως και η αναμονή της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), το οποίο συνεδριάζει αύριο με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, προκάλεσαν μία τάση συγκρατημένης υποχώρησης των χρηματιστηρίων και του ευρώ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 υποχωρεί κατά 0,2%, με τη μετοχή της μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας Banco Santander να σημειώνει απώλειες 1,2%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της - μαζί με άλλες 14 ισπανικές τράπεζες - από τον οίκο Standard & Poor's. 

«Το γεγονός ότι η αξιολόγηση της Γαλλίας διατηρήθηκε για την ώρα στο Aaa επιβεβαιώνει το στάτους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) που βοηθά, όπως και το γεγονός ότι η Ιταλία διατηρήθηκε σε επενδυτική διαβάθμιση που σημαίνει ότι δεν θα προκληθεί μία αναγκαστική πώληση των ομολόγων της», δήλωσε εκπρόσωπος χρηματοπιστωτικής εταιρείας στο πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) σημείωνε ζημιές έως και 0,9% που περιορίσθηκαν στη συνέχεια. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε, ωστόσο, άνοδο, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, αυξάνοντας κατά 130 δισ. δολάρια το ποσό των κεφαλαίων, με τα οποία χρηματοδοτεί την αγορά κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων και χορηγεί φθηνά δάνεια.

Με πτώση κατά 13,94 μονάδες (0,24%) άνοιξε σήμερα ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 5.891,76 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,40% μετά την απόφαση της Moody's να θέσει υπό αρνητική επιτήρηση την αξιολόγηση ΑΑΑ της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας και διαμορφώθηκε στις 3.369,57 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση κατά 0,38% και διαμορφώθηκε με τις πρώτες συναλλαγές στις 6.712,68 μονάδες.