«Η κυβέρνηση θα βελτιώσει το σύστημα προστασίας πληροφοριοδοτών οι οποίοι αναφέρουν περιπτώσεις διαφθοράς». Είναι και αυτή μια απαίτηση της τρόικας η οποία έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο. Με βάση την αναφορά όσοι καρφώσουν φοροφυγάδες, επίορκους ελεγκτές και άλλους παραβάτες, θα απολαμβάνουν σειράς προνομίων μεταξύ των οποίων και η φορολογική ασυλία.  Στο τεχνικό κείμενο του μνημονίου, έχει συμπεριληφθεί πίνακας με εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στην είσπραξη εσόδων από τα πρόστιμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Το μνημόνιο εκτός από την επιβράβευση της… ρουφιανιάς προβλέπει και άλλα μέτρα. Απαγορεύει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση χρεών, επιβάλλει την αντικατάσταση των εφοριακών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά αν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που τους τίθενται.

Επίσης προβλέπεται η ενίσχυση των οικονομικών επιθεωρητών, ούτως ώστε να ελέγχουν τους φοροεισπράκτορες. Αν λοιπόν ρωτάτε που θα βρεθούν τα λεφτά: οι πολίτες θα έχουν κίνητρο να καρφώνουν τους φοροφυγάδες και οι οικονομικοί επιθεωρητές θα εντοπίζουν τους επίορκους εφοριακούς. ‘Οσο για τους οφειλέτες πιέζονται είτε να ενταχθούν εδώ κι τώρα στη ρύθμιση αλλιώς να αντιμετωπίσουν τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και το αυτόφωρο. 

Οι εισπρακτικοί στόχοι που θέτει το μνημόνιο από τα ληξιπρόθεσμα έχουν ως εξής: 

Έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει εισπραχτεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ έως το τέλος του έτους δύο δισεκατομμύρια ευρώ. 

Από τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και τους ελεύθερους επαγγελματίες πρέπει να εισπραχτούν 600 εκατ. ευρώ και 1,3 δις ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γιώργος Παλαιολόγος