Όσοι ξέρουν καλά τα της ενέργειας γνωρίζουν ότι εξ αρχής όλα τα συμφέροντα έπεσαν με τα μούτρα να μην αφήσουν να λειτουργήσει το εργοστάσιο που παράγει ρεύμα στο Αλουμίνιο. Επικαλέστηκαν δεκάδες λόγους που δεν έστεκαν (όπως φαίνεται τουλάχιστον από τη νομική εξέλιξη) δημιουργώντας κάθε είδους προσκόμματα για τον επιχειρηματία που «τόλμησε» να επενδύσει σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, προσφέροντας ανάπτυξη στη χώρα και θέσεις εργασίας. Στο χορό αυτό μπήκαν εξ αρχής και ισχυρά εκδοτικά συμφέροντα, που στήριξαν με «πάθος» την εκστρατεία κατά της Συμπαραγωγής. Προφανώς όλοι αυτοί (οι περισσότεροι εκ των οποίων γνώριζαν και την πραγματικότητα) προτιμούσαν την Ελλάδα των μεσαζόντων και των εισαγωγών, που προκάλεσε στη χώρα τα τεράστια χρέη και την ηθική κατάπτωση. Προτιμούσαν επίσης να γράφουν ανακρίβειες, παρουσιασμένες ως «ρεπορτάζ» ή αποκαλύψεις, προκειμένου να στηρίξουν μονοπωλιακά και άλλα εγκατεστημένα συμφέροντα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ξανάβγαλαν την υπόθεση από τα συρτάρια, πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχε γίνει προφανές το ποιος έχει δίκιο, πιέζοντας τη δικαιοσύνη να «ξαναδεί» το θέμα, μήπως την πρώτη φορά είχε κάνει λάθος…

Η οριστική δικαστική δικαίωση του Μυτιληναίου, λοιπόν, δεν είναι μια απλή νομική νίκη, αλλά καταγράφει και την επικράτηση (ίσως μια από τις πρώτες φορές στην Ελλάδα) των ανθρώπων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έναντι του μέχρι τώρα «συστήματος». Και πρακτικά ανθρώπων της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα, έναντι των συμφερόντων που δύουν… Φυσικά ο κ. Σταύρος Ψυχάρης είναι βέβαιο ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος με την εξέλιξη αφού ήταν οι δικές του εφημερίδες που πλάσαραν τα «αντικειμενικά» ρεπορτάζ!

Ξέρει αλήθεια κάτι σχετικό ο κ. Περιστέρης;