Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5% έπεσε το «εικονικό» επιτόκιο των ιταλικών δεκαετών ομολόγων, βάσει των spread τους, ενώ υποχώρηση και υγιής ζήτηση καταγράφηκε σε δημοπρασία βραχυπρόθεσμων ισπανικών χρεογράφων.  Το βασικότερο στοιχείο του σκηνικού πίσω από την αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρεόγραφα θεωρείται η δεύτερη γενναία «ένεση ρευστότητας» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ. 

Την Τετάρτη, η Ισπανία προχώρησε σε δημοπρασία ομολόγων διετούς, τριετούς και τετραετούς διάρκειας συνολικού ύψους 4,5 δις ευρώ, προσελκύοντας αυξημένη ζήτηση. Η απόδοση για το τριετές ομόλογο υποχώρησε στο 2,617% από 3,332% στην αντίστοιχη έκδοση στα μέσα Φεβρουαρίου και για το τετραετές στο 3,376% από 3,455% στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Παράλληλα, τα spread των ιταλικών δεκαετών ομολόγων έπεσαν σε επίπεδα που θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκια κάτω του 5%. Τα spread για τα ιταλικά διετή ομόλογα θα αντιστοιχούσαν σε επιτόκιο 1,89%, το χαμηλότερο των τελευταίων 15 μηνών, υποχωρώντας κατά 40 μονάδες βάσης. 

Πηγή: in.gr