«Μπλόκο» στη μη απόδοση ΦΠΑ επιχειρεί να στήσει το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη συμβολή της ομάδας Ράιχενμπαχ, προωθείται σχέδιο επιστροφής 1% των συναλλαγών σε όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα (χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες). Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έχει μειωθεί σε 1.500 ευρώ το όριο συναλλαγών πάνω από το οποίο όλες οι συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση καρτών ή επιταγών.  

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν υποβληθεί προτάσεις για περαιτέρω μείωση του ορίου, ενώ την Πέμπτη κατέθεσαν αντίστοιχη πρόταση και 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.  

Οι βουλευτές προτείνουν ανάμεσα στα άλλα:  

    * Εφαρμογή του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ για τους εμπόρους.
    * Καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.
    * Μείωση ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ.

Την πρόταση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, όλοι οι αντιπρόεδροι της Βουλής από το ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης, Ροδούλα Ζήση και Βαγγέλης Αργύρης, καθώς και ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.


Με πληροφορίες από «Τα Νέα»