Τη στιγμή που η Ισπανία εμφανίζει αρνητικά αποτελέσματα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι επιμένει για χαλάρωση των υποχρεώσεων της και ζητά επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα αλλά και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη. Με φουσκωμένη την ατζέντα του από επιχειρήματα ο Ραχόι επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες την Πέμπτη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του απαντά «όχι» σε αυτά του τα αιτήματα.  Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Μαριάνο Ραχόι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν η ταχεία υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ με ταχύτητες υψηλότερες του αναμενόμενου την στιγμή που η ύφεση στη χώρα αναμένεται να κυμαθεί στο 1,2% έναντι της αρχικής εκτίμησης της Κομισιόν η οποία προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ, έστω και οριακή. Το ισπανικό δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε τον αρχικό στόχο του 6% το περασμένο έτος και έφτασε στο 8% του ΑΕΠ. Γεγονός που σημαίνει ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει να διανήσει δρόμο ανηφορικό μπροστά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη ημέρα της θητείας της έχουν ληφθεί μέτρα λιτότητας ύψους 15 δισ. ευρώ. 

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν» παραδέχτηκε ο Ραχόι όταν η ανεργία της χώρας έφτασε στο 24% με 112.000 να προστίθενται στη λίστα το μήνα Φεβρουάριο. Η Ισπανία πλέον μετρά σχεδόν πέντε εκατομμύρια ανέργους. Εχθρός των προσπαθειών για χαλάρωση του Ραχόι στέκεται και η αναμενόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη το 2012. Η Κομισιόν με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ανένδοτη: Έλλειμμα στο 4,4% για το τρέχον έτος με την επίτευξη των στόχων χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς παρεκκλίσεις.

Σε δημοσιογράφους ο κ. Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει μεν τον δρόμο των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων επιτρέποντας όμως στον… εαυτό της μια «ρεαλιστική απόκλιση» από τους στόχους.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες έδιναν το πράσινο φως στην Ισπανία θα έπρεπε να κάνουν τα στραβά μάτια και για την Ολλανδία η οποία αν και μέχρι τώρα εμφανιζόταν απολύτως τυπική στην εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας προς τους εταίρους της, πλέον διαπιστώνεται πως μάλλον η στάση της για να πετύχει η χώρα τη μείωση του ελλείμματος στο 3% όπως είχε υποσχεθεί, μένει ανέφικτη.

Η Ισπανία καλείται να συμβιβάσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης
 με την πραγματικότητα των οικονομικών δεδομένων αλλά και με ένα ρεαλιστικό οικονομικό πλάνο. Διότι για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους υπολογίζεται ότι θα χρειαζόταν ένα δεύτερο πακέτο επαχθέστερων μέτρων εξοικονόμησης 25 δισ. ευρώ. 

Ασφαλώς αυτό θα ανέτρεπε την όποια κοινωνική συνοχή καθώς είναι φανερό από τις οργισμένες αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ότι οι Ισπανοί δεν αντιμετωπίζουν πλέον παθητικά τα μέτρα.

Με πληροφορίες από tovima.gr