current views are: 1

2 Μαρτίου 2012
Δημοσίευση16:07

Στα τέλη Μαρτίου κρίνεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – Επιφυλακτική η Μέρκελ

Στα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσει η ευρωζώνη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος,Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι  ήδη αποφάσισε σήμερα να επιταχύνει την καταβολή των πόρων για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού. 

Δημοσίευση 16:07’
αρθρο-newpost

Στα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσει η ευρωζώνη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος,Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι  ήδη αποφάσισε σήμερα να επιταχύνει την καταβολή των πόρων για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού. 

Στα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσει η ευρωζώνη για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος,Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι  ήδη αποφάσισε σήμερα να επιταχύνει την καταβολή των πόρων για τη σύσταση του μόνιμου μηχανισμού.  «Η ευρωζώνη θα αποφασίσει στα τέλη του Μαρτίου αν θα ενισχύσει ή όχι το “τείχος ασφαλείας” της απέναντι στην κρίση χρέους» είπε ο κ. Σαρκοζί αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. «Πρωτοβουλίες μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι απαραίτητα μια σύνοδος κορυφής» είπε ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο, είχε αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη της διήμερης συνόδου κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία να παρουσιάζεται επιφυλακτική όσον αφορά την αύξηση των πόρων του μόνιμου αυτού μηχανισμού στήριξης.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι ηγέτες της ευρωζώνης περιορίζονται στην επιβεβαίωση της δέσμευσής τους να επανεκτιμήσουν την επάρκεια του τείχους ασφαλείας απέναντι στην κρίση χρέους ως το τέλος του μήνα, όπως δήλωσε επίσης ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Οι 17 της Ένωσης, μάλιστα, θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τη λειτουργία του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), μόλις ο ΕΜΣ καταστεί επιχειρησιακός, προκειμένου να ανέλθουν οι δυνατότητες δανειοδότησης σε περίπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι 500 δισεκατομμυρίων που είναι μόνον για τον ΕΜΣ).

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «η ευρωζώνη πολύ απέχει από το να έχει επιλύσει την κρίση χρέους παρά τη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές. Είμαστε ακόμα σε μια εύθραυστη κατάσταση»
    
«Κάναμε πρόοδο αλλά το να πούμε ότι τώρα κηρύσσουμε λήξασα την κρίση θα ήταν πολύ πρόωρο. Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προτού η ευρωζώνη επανέλθει σε μια «εντελώς φυσιολογική κατάσταση», είπε η κυρία Μέρκελ, κρατώντας αποστάσιε από τον Νικόλά Σαρκοζί.


σχετικα αρθρα