Οι ενδο - ομιλικές συναλλαγές είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες των υψηλών τιμών στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Β. Κορκίδη, πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Σε δηλώσεις του ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως «σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Εμπορίου, οι τιμές χωρίς ΦΠΑ, 570 προϊόντων τροφίμων και τυποποιημένων βιομηχανικών αγαθών πρώτης ανάγκης, στην ελληνική αγορά πωλούνται κατά πολύ ακριβότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «η μεγαλύτερη πληγή της ακρίβειας στην χώρα μας είναι οι ενδο-ομιλικές πωλήσεις, το λεγόμενο "transfer pricing" των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων καταναλωτικών προϊόντων μέσω της τριγωνικής δικτύωσης των πωλήσεων, που ευθύνονται για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα ελληνικά ράφια». 

Και τονίζει ότι «η επόμενη σοβαρή πληγή της ακρίβειας είναι η φορολαγνεία της τρόικας με την επιβολή και τις αυξήσεις 32 άμεσων και έμμεσων φόρων, ειδικών φόρων κατανάλωσης και κυρίως του ΦΠΑ. Επίσης για τα προϊόντα εγχώριας παραγωγής, ο δρόμος από το χωράφι στο ράφι δεν είναι ούτε διαφανής, ούτε ευθύς, ούτε ίσια στρωμένος, ενώ στο υγιές, σοβαρό και συνεπές εμπόριο σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνονται οι "αεριτζήδες" μεσάζοντες, οι οποίοι, μόνο ζημιά κάνουν στην αγορά». 

Στις δηλώσεις του καταλήγει λέγοντας ότι «οι μικρομεσαίοι έμποροι δε διαμορφώνουμε τις τιμές, ούτε δημιουργούμε την ακρίβεια και το κυριότερο δε μπορούμε να παρέμβουμε στη διαδικασία διαμόρφωσής τους. Θα πρέπει επομένως, οι αρμόδιοι φορείς αφενός μεν να επανεξετάσουν ποιοι θα πρέπει να θεωρηθούν τα "μαύρα πρόβατα" των υψηλών τιμών που έχουν πνίξει την αγορά και αφετέρου δε να ενημερώσουν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό για την ανάγκη στήριξης των ελληνικών προϊόντων. Άλλωστε η ΕΣΕΕ είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του κινήματος 520, "καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε"».

Πηγή: tovima.gr