Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του Eurogroup επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής. Στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει αισθανθεί μεγάλο εκνευρισμό και αμέτρητες απογοητεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος για την απόφασή του.

«Είναι απλά ένα πραγματικό πρόβλημα χρόνου. Λόγω της κρίσης μόλις που καταφέρνω να ανταποκριθώ τόσο στην εργασία που πρέπει να φέρω σε πέρας στο Λουξεμβούργο όσο και στην πολύ επίπονη εργασία στο Eurogroup» είπε. Σήμερα, πρόσθεσε ότι έχει επιφορτιστεί, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, να βρει έναν διάδοχο για τον εαυτό του, καθώς και να αναζητήσει υποψήφιους για την κάλυψη πολλών άλλων ευρωπαϊκών οικονομικών θέσεων.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα πρέπει να είναι κάποιος που έχει τις δικές του απόψεις, αλλά την ίδια στιγμή να είναι «έτοιμος να ακούσει τις σκέψεις που δημιουργούνται στα βόρεια, τα νότια, τα ανατολικά και τα δυτικά της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Γιουνκέρ.

«Έχει κάνει πολύ, πολύ σημαντικό έργο», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γιουνκέρ είναι πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 -η εντολή του λήγει τον Ιούνιο- και ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ΕΕ. Αποτελεί βασικό παράγοντα στην διετή κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά αρκετές φορές έχει επισκιαστεί από την κυριαρχική επιρροή της Γαλλίας και της Γερμανίας στις συζητήσεις του Eurogroup.