Αβέβαιη θεωρεί την επιστροφή της Ιρλανδίας το 2013 στις αγορές το ΔΝΤ το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του δανειακού προγράμματος, το ΔΝΤ επισημαίνει πως η κρίση της Ευρωζώνης έχει επηρεάσει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας σημειώνοντας πως αν και η κυβέρνηση είναι πιστή στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος, η επιβράδυνση της ζήτησης για εξαγωγές και της εγχώριας κατανάλωσης έχουν διαψεύσει τις ελπίδες για ισχυρή ανάκαμψη. 

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στη χώρα , τονίζει πως οι αρχές της Ε.Ε. πρέπει να δράσουν προληπτικά ώστε η χώρα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές το 2013 καθώς οι προοπτικές της χώρας έχουν πληγεί από την κρίση στην Ευρωζώνη. 

«Η επιτυχία της κυβέρνησης στην επίτευξη των χρηματοδοτικών της αναγκών το επόμενο έτος θα εξαρτηθεί όχι μόνο από τη συνέχιση της αυστηρής εφαρμογής των μέτρων αλλά επίσης και από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη,» σημειώνει ο ίδιος. 

Το ΔΝΤ προβλέπει κορύφωση του χρέους το 2013 στο 118% του ΑΕΠ ωστόσο ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο εάν υπάρξουν περισσότερο μόνιμα εξωτερικά σοκ για την εγχώρια οικονομία. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι ρυθμός ανάπτυξης το 2012 θα διαμορφωθεί στο 0,5% από 0,9% το 2011, ενώπροβλέπεται αύξησή του στο 2% το 2013 και στο 2,7% το 2014. 

Αναφερόμενο στην ανεργία, το ΔΝΤ τονίζει πως εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή προβλέποντας πως θα φτάσει φέτος το 14,5% από 14,3% πέρυσι. 

Πηγή: capital.gr