Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι έτοιμη να αποστείλει τα ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΕΤΑΚ έτους 2009 ο οποίος έπρεπε να πληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Όμως, οι φάκελοι δεν αποστέλλονται καθώς ο αρμόδιος γενικός γραμματέας περιμένει να πάρει την εντολή από τον υπουργό Οικονομικών. Αν δεν εισπραχτεί το ΕΤΑΚ του 2009, δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η αποστολή του ΦΑΠ έτους 2010 και έτους 2011. Είναι δύο φόροι οι οποίοι επιβαρύνουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες και καθόλου την μικρή ιδιοκτησία καθώς υπάρχει ατομικό αφορολόγητο 400.000 ευρώ για το 2010 και 200.000 ευρώ για το 2011.

Οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011, παρατάθηκαν και στην καλύτερη περίπτωση θα υποβληθούν στα μέσα Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι μετατίθεται για το δεύτερο εξάμηνο η καταβολή τριών φόρων:

•Του φόρου εισοδήματος έτους 2011

•Της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία φέτος θα εισπραχτεί μέσω των εκκαθαριστικών

•Του τέλους επιτηδεύματος το οποίο φέτος είναι υψηλότερο από πέρυσι. Είναι ένα τέλος το οποίο πρέπει να καταβάλλουν ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πέρυσι, διαμορφώθηκε στα 300 ευρώ και φέτος φτάνει στα 500 ευρώ.


Για τον Ιούλιο του 2012, έχει παραταθεί η υποβολή του εντύπου Ε9. Η υποβολή αυτών των δηλώσεων είναι απολύτως απαραίτητη για να επιβληθεί ο ΦΑΠ έτους 2012. Και αυτός ο φόρος λοιπόν, θα καταβληθεί προς το τέλος του έτους.
 
Ανικανότητα του υπουργείου Οικονομικώνή συνειδητή επιλογή; Είναι άραγε τυχαίο ότι μεσολαβούν οι εκλογές; Μήπως με την τακτική των αναβολών και των παρατάσεων ο υπουργός Οικονομικών πετυχαίνει να πάει στις κάλπες χωρίς να έχει προκαλέσει ένα ακόμη κύμα οργής στην εκλογική βάση; Διότι τα εκκαθαριστικά του 2012, θα προκαλέσουν οργή καθώς εμπεριέχουν:

•Τις επιπτώσεις από τη μείωση του αφορολογήτου στις 5000 ευρώ

•Τις επιπτώσεις από την κατάργηση ή την περικοπή των φορολογικών εκπτώσεων ακόμη και κατά 75%

•Την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος

•Τις επιπτώσεις από την αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης ακόμη και κατά 40%

Τα τεχνάσματα του υπουργείου Οικονομικών βέβαια, θα έχουν ως αποτέλεσμα να βιώσουμε ένα εφιαλτικό 2ο εξάμηνο.

Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να πληρώνουμε:

-Το ποσό που θα έρθει με το εκκαθαριστικό το πολύ σε δύο διμηνιαίες δόσεις

-Το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2012 το οποίο θα ξεκινήσει να καταβάλλεται με τους λογαριασμούς του Μαίου (μετά τις εκλογές και αυτό)

-Το ΕΤΑΚ έτους 2009, τον ΦΑΠ έτους 2010 αλλά και τους φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2011 και το 20124.

-Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα καθώς και αυτή η διαδικασία παρατάθηκε για το τέλος Ιουνίου.

Αυτά, συν ότι άλλο ζητήσει η τρόικα με την επιθεώρηση της που επίσης έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο…


Αρίστος Οικονομίδης